Dobrý den,

předpokládám, že podobný problém řeší asi více lidí.

V letech 2007-09 jsme postavili patrový dům o zastavěné ploše 160m2 s cihel Heluz STI tl. 40 cm zděný na klasickou maltu. Překlady jsou betonové RZP s vloženou 10 cm izolací mezi překlady. Dům ještě nemá fasádu a v domě již bydlíme třetí zimu. Topíme zplynovacím kotlem uhlí + dřevo(samovýroba v lese 100,- Kč/m3) a výdaje za topení jsou cca. 10 000 Kč/rok a tepelná pohoda v domě je vynikající a vůbec ani nedochází k rychlému vychládání domu. Toto jsem více méně očekával a to se mi také splnilo. Proto jsem vůbec nezvažoval zateplení domu. V současnosti jsme se konečně dostali k řešení fasády a doba se trochu změnila. Jelikož jsem byl velmi špatnou sibylou a vzhledem k očekávanému zvýšení ceny uhlí a již teď se výrazně zvyšující ceny palivového dřeva a také omezené možnosti samovýroby palivového dřeva (stále více zájemců), jsem začal uvažovat, zda-li do budoucna nebude přeci jenom lepší investice, provést dodatečné kontaktní zateplení 10 - 12 cm EPS popř. šedým polystyrenem.

Ale řeším následující problém. Základy mám zateplené 5 cm XPS do hloubky 80 - 90 cm. Podkroví mám zateplené ORSILem Orsik 16 + 10 + 4 cm. Nejvíce mě trápí podlaha, ve které mám pouze 8 cm EPS 100Z. Toto již nemohu vzhledem k zabydlení domu změnit.

Myslíte, že zateplení domu 10-12 cm EPS popř šedým polystyrenem je vhodné vzhledem k slabé izolaci v podlaze? Mám tím na mysli i v dřívějších diskuzích zmiňovanou nežádoucí kondenzaci vlhkosti ve zdech.

Předem moc děkuji za odpověď.

S pozdravem
Laňka L.

Odpověď

Vzhledem k tomu, že tepelné vlastnosti podlahy již nelze změnit, nelze ani doporučovat u podlahy možné úpravy. Ke kondenzaci vodní páry ze vzduchu na chladném povrchu obvodových stěn dochází v místech, kde povrchová teplota je nižší než rosný bod. Konstrukce obvodových stěn doplněných tepelnou izolací by měla zaručovat, že povrchová teplota bude vyšší než teplota rosného bodu a ke kondenzaci proto docházet nebude. Této teploty by mělo být dosaženo i u podlahy.

Obvodové stěny z cihelných bloků HELUZ STI 40 mají, podle údajů výrobce, při vyzdění na vápno-cementovou maltu a bez omítek součinitel prostupu tepla 0,29-0,30 W/m2K. Při omítnutí venkovní omítkou by se tento součinitel snížil na cca 0,25-0,27 W/m2K. Tato hodnota vyhovuje požadavkům současně platné ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov- Požadavky (říjen20111), která požaduje dosažení hodnoty tohoto součinitele 0,60 a doporučuje dosažení hodnoty 0,40; pro pasivní domy pak 0,20-0,30 W/m2K. Je však zřejmé, že dodatečná venkovní tepelná izolace by hodnotu tohoto součinitele snížila až na uvedenou nejnižší hodnotu. Tepelná izolace by se tak stala součástí zatím nezhotovené fasády. Tím by bylo dosaženo nižší spotřeby energie na vytápění a tedy i nižších nákladů.

Ing. Jaroslav Winkler,
energetický poradce ECČB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice