Dotaz: Dobrý den!
Chceme rekonstruovat podkroví,nelíbí se nám ale klasické obložení SD deskami , rozhodli jsme se tak pro obezdívky vnitřních stěn 7,5 cm ytongem.Vnější stěna někde pouze 15cm plus omítky, jinde 30cm ,vše plná cihla.Do budoucna bude nutno počítat s vnější izolací celého domu,ale teď řešíme dilema zda vkládat mezi obezdívku z ytongu a původní stěnu polystyren (u staré 30cm zdi je vzduchová mezera pouze cca 3cm) nebo raději nechat vzduchovou mezeru? nehrozí kondenzace uvnitř stěn i při plánovaném zateplení cca 15cm polystyrénem?.Děkuji

Odpověď

Z Vašeho popisu se zdá, že se jedná o zateplení štítových stěn. Ty bývají u starších domů na půdách vyzděny právě pouze na tloušťku 15 cm, občas jsou zesílené na 30 cm. Zateplení vložením izolací zevnitř a provedení přizdívky je poměrně obvyklým řešením.

Vlastní dům je patrně postavený z plných cihel, tomu pak odpovídá tloušťka plánované dodatečné izolace 15 cm. Po jejím provedení by pak již nebylo nutno vkládat mezi stávající plnou cihlu 15 cm a Ytong 7,5 cm tepelnou izolaci. Do doby, než to bude provedeno, by pouhá vzduchová mezera byla málo. Lze to dokladovat na normových požadavcích.
Návrh tloušťky tepelných izolací by měl totiž vyjít z posouzení stávající stěny a normových požadavků. Ty stanovuje současná platná norma ČSN 73 0540-2. Norma rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby v případě dodatečného zateplení byla již naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).

Stávající zeď z plných cihel 30 cm má hodnotu U cca 1,8 (W/m2.K), v případě 15 cm pouze cca 3,3 (W/m2.K). Po provedení přizdívky Ytong 7,5 cm to bude jen o něco málo lepší a sice U 0,65 (W/m2.K) u stěny 30 cm a 0,8 (W/m2.K) u stěny 15 cm. Hodnoty jsem spočetl orientačně i se započítáním vlivu vzduchové mezery. Z tohoto důvodu doporučuji, aby mezi přizdívku a stávající zeď nějaká tepelná izolace vložena byla. Postačilo by, aby to byla taková vrstva, která nám zajistí alespoň minimální požadavek dle ČSN, tedy hodnotu součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) 0,38 (W/m2.K). Zde to vychází na 6 cm tepelné izolace na bázi pěnového polystyrénu. V daném případě je použití polystyrénu možné. Je poměrně málo paropropustný, takže bude v konstrukci působit jako určitá parozábrana. V případě použití minerální vaty bych se obával horšího vlivu případné kondenzace ve vyplněné dutině, která by nesvědčila nasákavé minerální izolaci. Při vyplnění navrhované mezery 3 cm polystyrénem bude hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro takto provedenou obvodovou zeď pouze 0,45 (W/m2.K), což je dost málo.
Pro dosažení dobrých energetických vlastností podkroví domu závisí nejen na obvodových stěnách. Je nutno splnit doporučené (tedy ty přísnější) hodnoty tepelné izolace i u ostatních konstrukcí tak, jak doporučuje norma. Například:
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro střechu plochou plochou a šikmou do 45° (podkroví) je 0,24 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K). Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro strop pod nevytápěnou půdou se střechou bez tepelné izolace je 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K).
To znamená do podkroví nebo střechy vložit alespoň 30 až 36 cm tepelné izolace. Dále je doporučeno použít střešní okna s U pod 1,1 W/m2.K, nebo ještě lépe střešní okna s trojskly, která mají Uw kolem 1,0 W/m2.K.

S pozdravem,
Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB České Budějovice

Dobrý den pane Mrozku, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice