Dotaz: dobrej chcu udelat mistnost v podkrovi ze sikmou strechou kdeje kridlice a kde neni paropropustna folie a je to jenom podbity drevotriskou jak udelat skladbu zatepleni a jakou tloustku vaty pouzit

Odpověď

Při koncipování skladby šikmé konstrukce s krokvemi pro vybudování podkroví je nezbytné dodržet některé základní technické principy, bez nichž se nelze spolehnout na to, že skladba po čase nezačne vykazovat závažné vady a poruchy.

Ty jsou v zásadě tři: Jedná se především o použití správné osazení vhodné pojistné fólie pod krytinu. Dále dokonalé provedení parozábrany na vnitřním líci konstrukce. V neposlední řadě pak použití správné a dostatečné tloušťky tepelné izolace, její uspořádaní vůči rovině krokví a vyřešení všech míst, kde by mohly vzniknout tepelné mosty.

Pokud jde o pojistnou fólii pod krytinu – ta má být položena na horním líci krokví v jedné rovině, provedení dle technických pravidel výrobce a ČSN 73 1901 Navrhování střech. Musí být rovněž správně odvodněna. Vždy je tedy nutno ji provést před položením krytiny. Dodatečné provádění pojistné fólie pod krytinou je tedy vždy problematické a často se provede jen, aby to „nějak bylo“. Rizika následných problémů jsou velká. Příklady
Co se týče provedení dalších spodních vrstev střešního pláště, to již ve Vašem případě takový problém nebude. Pokud jde o provedení parozábrany – musela by se vložit do konstrukce na její vnitřní líc, tedy hned pod sádrokarton. Jako parozábrany se používají fólie s vysokým difúzním odporem (sd > 100 až 150), výrobci např. Nicofol, Jutafol, Isocell apod. (nezaměnit s difúzními podstřešními foliemi). Dále je potřeba k folii pořídit vhodný spojovací materiál (těsné pásky na přelepení spojů, pásky na přilepení k okolním konstrukcím apod. Parozábrana totiž musí být opravdu 100% neprodyšná a minimálně perforovaná. Při provádění fóliové parozábrany je potřeba upravit podklad tak, aby byly pevně podložené spoje fólie (aby bylo možno spoje dobře slepit). Toto vše provést na podhledu svěšeném na typovém roštu pro SDK je obtížné až nemožné. Proto se více doporučuje jako parozábranu používat OSB desky, které jsou ve spojích na pero a drážku tmeleny pružným tmelem a spoje přelepeny parotěsnou páskou. Je to mnohem méně problematičtější z hlediska kvality provedení. Dále je důležité umístění parozábrany řešit s ohledem na vedení instalací. Rozhodně není správné vést například kabely elektrické instalace a umísťovat krabice skrz parozábranu (zafoukávání studeného vzduchu, plísně, kondenzace). Proto se velmi osvědčuje systém instalační dutiny, která je vytvořena mezi parozábranou a SDK obkladem. Tam jsou umístěny rozvody EI a svítidla, potrubí ÚT apod. Parozábrana pak je neporušena. Provede se to tak, že například na parozábranu z OSB desek se dále směrem dovnitř připevní teprve rošt z ocelových profilů sádrokartonu a vytvoří se mezera např. 6 cm (na instalace) a pak bude teprve vnitřní obklad SDK. Tento prostor s instalacemi se pak rovněž vyplní tepelnou izolací, čímž získáme navíc i na tepelné izolaci.

Pokud jde o tloušťku tepelné izolace – návrh vychází z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro zateplení podkroví (střecha šikmá do 45°) je minimální požadovaná hodnota U 0,25 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,16 (W/m2.K). Vzhledem k životnosti domu se rozhodně doporučuje jít alespoň na hodnotu doporučenou. Avšak nízkoenergetické nebo pasivní domy dosahují U od 0,15 až 0,10 (W/m2.K).
Konkrétně k tloušťce tepelné izolace v podkroví - do celkové hodnoty U se započítávají i další vrstvy skladby střešního pláště, jako sádrokarton, bednění apod., ty však již nemají takový vliv. Potřebná tloušťka izolace pro dosažení doporučení dle ČSN je od 30 cm a více. Kolem 30 cm jsou to tloušťky, které se velmi osvědčují i proti letnímu přehřívání podkroví. Vždy musí izolace proběhnout i souvisle pod nebo nad krokvemi, neboť vliv krokví znamená určitý tepelný most. Ve Vašem případě by bylo možné ještě zvýšit tloušťku izolace například osazením dalšího roštu pro izolaci pod krokve. Bylo by vhodné doplnit i chemické ošetření dřeva, pokud se nedělalo.

S pozdravem,
Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB České Budějovice


Dobrý den pane Rychlíku, děkuji za Váš dotaz.
Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice