Dotaz: Chci zateplit podlahy rodinného domu postaveného v roce 1938. Stávající betonovou podlahu, pod kterou je škvára, bych nechtěl bourat. Rád bych použil systém tzv. suchých podlah. Je nutné před položením tepelné izolace (polystyren, Dachrock) provést hyroizolaci? Obvodové zdi jsou od počátku izolovány proti vlhkosti hydroizolací IPA, na kterou by se eventuelně mohla hydroizolace podlahy napojit. Za odpověď velice děkuji.

Odpověď

Pokud stávající souvrství podlahy hydroizolaci nemá, přimlouval bych se za její provedení a napojení na funkční izolaci z asfaltového pásu IPA v obvodových, ale i vnitřních stěnách.

Systémy suchých podlah by neměly být namáhané zemní vlhkostí, používají se zde desky například na bázi sádrokartonu nebo dřeva. Hydroizolační povlak je potřeba provést pečlivě, vhodná by byla asfaltová penetrace betonu a pak asfaltový izolační pás s těsným napojením na pásy ve zdech. Když už se to dělá, doporučuji určitě změřit předem radon a dle výsledku uzpůsobit typ izolace – použít fólii s příslušným atestem.

Tepelná izolace podlahových konstrukcí by měla odpovídat požadavkům platné normy ČSN 73 0540-2/Z1 z roku 2005 a následných novel 2007. Uvedená norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pokud se jedná o prostory nepodsklepené, požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro podlahu na terénu je 0,6 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,4 (W/m2.K). Není-li řešen tepelný most u obvodové stěny, je nutno v pruhu 1 m použít hodnoty pro obvodovou stěnu, což je 0,38 (W/m2.K) a hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K). To je Váš případ, neboť sokl prochládá.

Prakticky to znamená, pokud bude použita tepelná izolaci na bázi polystyrénu, pohybovat se v tloušťce cca 12 cm, což povede k velkému zvýšení podlahy. Běžný polystyrén nebo desky z minerálních vln mají součinitel tepelné vodivosti λ v rozmezí 0,040 až 0,045 W/m.K. Řešením je zde použít dražší, ale z hlediska izolace kvalitnější desky na bázi extrudovaných polystyrénů nebo polyuretan. Ty při součiniteli λ 0,029 W/m.K zajistí již při 8 cm tloušťky alespoň splnění požadavku normy. Další možností je pak provedení zateplení i soklové části stavby. Technické řešení je potřeba navrhnout dle konkrétní situace terénu a základu.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Davide, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice