Dobrý den, potřeboval bych poradit se zateplením podlah v bytě ve staré cihlové zástavbě, kdy byl byt předělaný z půdy a podlahy jsou pravděpodobně dělány na roštech, dřevotřískové desky a lina. Co je pod tím nebo mezi tím není majiteli známo. Pomůže k zateplení podlah extrudovaný polystyren 1 cm nebo 2 cm, nebo to nemá význam? Předělání podlah nepřipadá v úvahu, majitel do toho nechce investovat žádné peníze. Děkuji za odpověď.

Odpověď

Pro lepší radu by bylo potřeba znát stávající skladbu konstrukce a další podrobnosti.

Především jaký prostor se nachází pod podlahou bytu, je-li vytápěný apod. Pokud je pod Vámi vytápěný byt, je otázkou nutnost zateplení. Mohou se tam nacházet nevytápěné prostoru a chodby, nebo nějaká prochládající dutina, což by mohlo být v případě většího zvednutí nové podlahy nad původní podlahu půdy. Zřejmě je současná podlaha chladná.

Pokud použijete na zateplení desky extrudovaného polystyrénu v tloušťce min 2 cm, dojde jistě k určitému navýšení tepelného odporu, což se příznivě projeví. Na desky by pak přišly patrně OSB desky s novou nášlapnou vrstvou, takže by se dalo dosáhnou zvýšení tepelného odporu podlahy o cca 0,6 m2.K/W, v případě 4 cm XPS již o více než 1,0 m2.K/W. Platí čím více, tím lépe.

Při pořizování desek se informujte na tepelnou vodivost λ (W/m.K), měla by být co nejnižší. U desek XPS lze až pod 0,030. Ještě lepší parametry pak mají polyuretanové izolační desky λ až menší než 0,025 (W/m.K).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice