Dotaz: Prosím o radu jak zateplit podlahu pokoje v prvním podlaží, která je zčásti / 1 metr mimo obvodovou zeď / a zbytek je nad málo vytápěnou halou. Strop je betonový / lítý beton s armaturou do I profilů/ síla 15cm. V pokoji je na betoně položen vlnitý papír a lakovaná podlaha z dřevotřískových čtverců.Pokoj se nedá vytopit a na podlaze sražená vlhkost způsobuje plíseň koberce.Děkuji předem za radu.

Odpověď

Stávající strop je bez tepelné izolace, ač se jedná zčásti o strop nad venkovním prostorem a zbytek nad nevytápěným prostorem. To je chybné stavební řešení a jeho důsledkem jsou plísně.

Strop pod podlahou pokoje je ohraničující konstrukcí mezi vytápěným a nevytápěným prostorem. Ta by měla splňovat normové požadavky na tepelnou izolaci. Současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 stanovuje pro různé typy ohraničujících konstrukcí dvě hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) - požadovanou a doporučenou. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U je pro podlahu nad venkovním prostorem 0,30 (W/m2.K) a hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K).
Pro strop mezi vytápěným a nevytápěným prostorem je požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U 0,60 (W/m2.K) a hodnota doporučená je 0,40 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby byla při provádění opatření snižujících energetickou náročnost budov naplněna hodnota doporučená, tedy 0,2 (W/m2.K) u části za obvodovou zdí a 0,40 (W/m2.K) nad málo vytápěnou halou.

Prakticky to znamená, že pod betonový strop na vnější straně by se měla provést izolace například z polystyrénu v minimální tloušťce 14 cm, doporučení však 20 cm. U haly by to mělo být minimálně 7 cm, doporučení však 10 cm. Izolace by mohla být nalepena zespodu na betonový strop a mechanicky ukotvena plastovými hmoždinkami. Krytí je tenkovrstvou omítkou na zpevňující vrstvu s výztužnou tkaninou – jedná se v podstatě o zateplovací systém používaný na fasády. Možno je použít i zavěšený podhled, nad kterým bude tepelná izolace například z kamenné vlny Rockwool nebo vaty Orsil. Tloušťky tepelné izolace budou stejné jako výše. Materiál podhledu může být sádrokarton v interiéru, v exteriéru však deska povětrnosti odolná, např. vláknocement apod. Další možností jsou například dvouvrstvé desky, které již zahrnují pohledovou fasádní desky s nalepeným izolantem, například polyuretanem nebo extrudovaným polystyrénem. Tloušťka materiálů by měla odpovídat požadavku na U, tepelně izolační vlastnosti desek by měl uvádět výrobce.

Položení izolace na podlahu není doporučeno. Jednak nebude možno dodržet požadovanou tloušťku a rovněž - obecně se zateplení zevnitř nedoporučuje. Po zateplení by plísně měly vymizet, bude nutno vyměnit koberec a napadené povrchy chemicky ošetřit. Nebezpečí však ještě vzniká v souvislosti s možným tepelným mostem v místě procházející zdi. Konkrétní opatření by zde bylo možno navrhnout až po prohlídce na místě. Můžete se obrátit na poradenské středisko v místě Vašeho bydliště, například ze sítě EKIS České energetické agentury – kontakty na www.ceacr.cz.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Kvapilová.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice