Rekonstrujeme rod.dom z roku 1930. Jedna miestnost nie je podsklepena. Zatial je tam stara drevena podlaha, podtym skvara a hlina. Chceli by sme tuto podlahu zrekonskuovat tak, aby sa dala polozit plavajuca podlaha. A musim uviest ze byvame blizko rieky, takze sme rozmyslali o podlhe v prevedeni > sterkovy zasyp s odvetravacimi rurami po obvode (aby sa vysusovali obvodove steny), beton, polyst., beton a plavajuca podlaha. Ake by mali byt hrube jednotlive vrstvy? DAkujem za odpoved

Odpověď

Řešení sanace spodní stavby domu je poměrně náročná činnost z hlediska jak návrhu, tak stavebních zásahů do podlah, případně do stěn. Provedení odvětrání podlahy by měl ještě na místě posoudit specialista se zkušenostmi s obdobnou problematikou. Je nutno vyjít ze stavebně technického průzkumu, změření vlhkostí, zjištění hydrogeologických vlastností podloží apod.

Váš návrh řešení podlahy je jednou z dobrých možností. Znamená to odstranit stávající podlahu včetně škvárových vrstev a dále odkopání podloží na hloubku dle navržené nové skladby. Spodní provětrávaná vrstva je navržena násypem hrubým štěrkem.

Skladba by mohla být:
- Hrubý suchý štěrk frakce 32-63 mm tloušťka 20 cm, podél stěn uložit flexibilní děrované porubí z PVC o profilu 10 cm, které má ve stěnách přívodní mřížky vzduchu a je zaústěné do svislého stoupacího potrubí (lze využít volný komínový průduch) pro zajištění tahu – to zajistí dobré provětrání.
- Separační geotextilie
- Podkladní beton 5 cm s vloženou sítí Ø drátu 5 mm, oka 15 / 15 cm
- Foliová izolace proti radonu (případně) – zde záleží na tom, je-li v podloží radon nebo ne.
- Tepelná izolace – polystyren tl. 10 až 12 cm, při podlahovém vytápění alespoň 15 cm.
- Vrchní hlazený beton 5 cm s vloženou sítí Ø drátu 5 mm, oka 15 / 15 cm
- Podlaha čistá – např. plovoucí.

Spodní provětrávaná vrstva může být provedena i jinými způsoby:
- vytvoření dutiny pomocí tvarovek IGLU (www.iglu.cz)
- vytvoření dutiny pomocí tzv. IPT desek. Jedná se o desky z tvrdého polyetylénu o stavební výšce cca 60 mm, profilace podobná přepravce na vejce. Desky jsou položeny na upravený povrch terénu. Systém se dodává jako celek. Technické informace lze získat na www.isotec.cz, a www.karlomix.cz.
Dutina se vždy navrhuje s aktivním provětráváním, které je zajištěno jednak přívodem vzduchu do vytvořené mezery v soklové části a jeho odvodem nejlépe do svislého stoupací potrubí (komínový efekt). Nad dutinou musí být v podlaze tepelná izolace – doporučuje se opět alespoň 12 cm, aby byla splněna kritéria současné platné ČSN 73 0540-2

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Heczková.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice