Dobrý den,
Chystám se na rekonstrukci staršího rodinného domu. Můj dotaz se týká zatepleni podlahy. Cely dum není podsklepen. Dum bych chtěl zateplit co nejlépe, ideálně do pasivního standartu. Problém je v tom, ze strop ma výšku pouze 210 cm. Podlaha je beton. Mám strach, ze kdyz dam alespoň 15 cm polystyrenu strop bude příliš nízky. Chtěl bych se tedy zeptat jestli existuje nejaký material, který nemá takovou tloušťku ale stejne izolační vlastnosti jako 15 cm - 20 cm deska. Připadne zda bude nějakým zpusobem nutno vymlatit betonovou podlahu a udělat novou a nižší

Odpověď

Předpokládám, že podlaha které se týká Váš dotaz je položena přímo na zemině, tedy že uvedená místnost není podsklepená.

Požadavek na tepelnou izolaci podlahy uvádí norma ČSN 73 0540-2 ve znění z října 2011, která stanoví hodnoty součinitele prostupu tepla pro podlahy z vytápěného prostoru přilehlé k zemině:
hodnota požadovaná 0,45 W/m2.K
hodnota doporučená 0,30 W/m2.K
hodnota doporučená 0,22-0,15 W/m2.K pro pasivní stavby

Pro podlahové vytápění se do součinitele prostupu tepla započítávají pouze vrstvy od roviny, ve které je umístěno vytápění, směrem do exteriéru.

Při použití polystyrénu EPS je pro dosažení doporučené hodnoty 0,22 W/m2.K potřebná tloušťka 20 cm. Poněkud lepší je extrudovaný polystyrén XPS, kterého by pro stejnou hodnotu postačovalo 12 cm. Tato vrstva podlahy ale není konečná. Pro dosažení potřebné nosnosti je nutno na polystyrén položit další vrstvu na např. beton, OSB desky apod. Tím se výška místnosti dále sníží. Aby bylo dosaženo obvyklé výšky cca 240 – 260 cm bude zřejmě nutno stávající betonovou podlahu odstranit a novou vyhloubit cca 60 cm pod úroveň podlahy stávající.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice