Dobrý den, měl bych dotaz ohledně zateplení podlahy na půdě, která bude nepochozí. Skladba stropu se skláda z keramických nosníků Miako, dále je zde škvára a betonová mazanina, střecha je z pozinkovaného plechu a v ní je zhruba 10cm čedičové vaty, ve štítech jsou dvě okna. Dům je starý 40 let. Můj dotaz zní, zda bude potřeba před pokládkou volně ložené minerální izolace přidat parotěsnou fólii na beton, nebo se obejdu bez ní a v jaké ideální tloušťce by izolace měla být? Děkuji za odpověď.


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Strop je keramo-betonový a nyní zateplený pouze škvárou. Nevíme v jaké vrstvě, ale jako izolace rozhodně nedostatečné. Naopak střešní plášť jakési zateplení má, uvádíte 10 cm minerální vaty. Prostor půdy je nevytápěný, avšak při současném rozložení tepelných izolací je na půdě i v zimě o něco vyšší teplota, než by tomu bylo bez zateplení vatou ve střešní rovině. Prostor je totiž dotován teplem skrze strop, který významnou schopnost tepelné izolace nemá.

Teplota v prostoru půdy se po zateplení stropu změní, bude nižší, nebude již temperována „ze spodu“. Vezměme do úvahy, že střecha z plechu (patrně svitky na falc?) podložená nějakým pásem (asfalt?) je patrně paronepropustná. Prostor půdy je ale větratelný okny. S nižší teplotou lze čekat možné zvýšení vlhkosti na půdě, což může mít za následek kondenzace v minerální vatě pod plechem.

Jedná se o nevelké změny teplot a možnost větrání okny může postačit. Na straně bezpečnosti však použití parozábrany rozhodně je, i když vlastní konstrukce z betonu také jakousi bariéru představuje.

Parozábranu bych doporučil v případě použití polystyrénu. V případě minerální vaty nebo jiné izolace, která je paropropustná lze od ní upustit, avšak s podmínkou vhodného větrání půdy. Je otázkou jak to zajistit a nezpůsobit nežádoucí průvan, který účinnost prodyšných izolací významně snižuje.

Tloušťka by měla vycházet z platné ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Ta stanovuje pro strop pod nevytápěnou půdou minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,15 až 0,10 (W/m2.K).

U běžné stavby bez ambicí stát se domem pasivním je vhodné dosáhnout doporučené hodnoty. Tomu odpovídá tloušťka tepelné izolace na bázi minerální vlny s praktickou tepelnou vodivostí λ 0,042 W/m.K cca 20 cm, ale s tím že bude položená v souvislé vrstvě bez přerušení trámy nebo jinými prvky, které tvoří tepelný most. V případě EPS s tepelnou vodivostí λ 0,038 W/m.K cca 18 cm. Parotěsnící vrstvu lze provést ze samolepícího asfaltového pásu, položený celoplošně s přesahy.

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

-------------------------------------------------
Energy Centre Ceske Budejovice
Namesti Prem. Otakara II. 87/25
CZ-370 01 Ceske Budejovice

Tel.: (00420) 387 312 580
Mobil: (00420) 777 03 03 25
www.eccb.cz
ivana@eccb.cz

 

Energy Centre České Budějovice