Dobrý den,
porosím o radu ,jak zateplit drěvěnej strop s horným záklopem kde si chci udělat obytnou místnost nad průjezdem.Na půdě tam to je jasné ,klasické zateplení podkrový.Co s podlahou z dřevěných trámů a záklopem z vodovzdorné bednící překlížky když průjezd je otevřen a je tam zima.Výška trámů je 180mm.Jaký material nebo detail na zateplení použít.
Děkuji za radu s pozdravem Martin Kalai

Odpověď

Jde tedy o to, zda bude místo vložit nějakou tepelnou izolaci ještě nad záklop do podlahy, pak se určitě vyplní prostor mezi trámy, ale chtělo by to přidat ještě něco pod ně. Tedy se sníží průjezd.

Při návrhu dodatečného zateplení stropní konstrukce pod vytápěnou místností s podlahou nad venkovním prostorem se vychází z požadavků současné platné normy ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky. Ta stanovuje tři hodnoty pro stanovení tepelné izolace – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou výstavbu. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop s podlahou nad venkovním prostorem 0,24 a doporučená je 0,16 (W/m2.K). Pro nízkoenergetickou výstavbu je U 0,15 až 0,10 (W/m2.K).

Jsou to shodně ty samé požadavky, které platí i pro šikmou střechu podkroví, takže toto, co Vám doporučím z hlediska tloušťky tepelné izolace platí i pro podkroví.

Doporučil bych dostat se na hodnotu pod 0,20 (W/m2.K), nejlépe 0,16. To odpovídá tloušťce (například izolace na bázi minerální nebo kamenné vlny s tepelnou vodivostí λ 0,040 W/m.K) minimálně 20 až 25 cm. Musíme ale zohlednit vliv tepelných mostů dřevěných trámů a pak vychází potřeba dát cca 30 až 35 cm tepelné izolace, aby se splnilo doporučení normy.

Například – 6 cm izolace do podlahy, 18 cm izolace mezi trámy a pak alespoň ještě 10 cm pod trámy (do roštu z latí). Pod nášlapnou vrstvu podlahy (buď nad izolaci, nebo případně i pod ní (tedy na záklop) je potřeba provést dobře vzduchotěsně provedenou parozábranu, aby do konstrukce nešla vlhkost z interiéru.
Naopak úplně dospod pod izolaci dát protivětrnou, ale difúzně maximálně otevřenou fólii (defakto obdobný typ, jaký se použije v podkroví jako pojistná izolace pod krytinu). To proto, aby do izolace nešel studený vzduch, pokud by zde byl pouze podhled z prken. Proudění studeného vzduchu v izolaci výrazně snižuje její účinek. Pokud zde bude například omítka, pak to nebude nutné.

Kromě vaty by se zde dala s výhodou použít buničitá foukaná izolace Climatizer, která je vhodná do kontaktu se dřevem, protože jako materiál s buněčnou strukturou je schopen trochu regulovat vlhkost ve skladbě.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:Děkuji za Váš dotaz. Zateplení podlahy nad venkovním prostorem je potřeba provést důkladně a dodatečně.

Energy Centre České Budějovice