Dotaz: dobry den,chtel bych poradit se zateplenim podlahy verandy a chodby , u starsiho rodinneho domku,ktera je z terasa.
momentalne nemam plisen ani nadmernou vlkost na obvodovych stenach.
veranda ani chodba nejdou podsklepeny.
dekuji predem za vasi odpoved a preji hezky zbytek dne,milan stanovsky.

Odpověď

Pro konkrétnější odpověď by bylo nutno znát podrobnější stavební popis podlahy Vaší verandy a chodby a to, jaký je zde režim vytápění.

Jedná-li se o vytápěné nebo temperované prostory, měla by tepelná izolace podlahových konstrukcí odpovídat požadavkům platné normy ČSN 73 0540-2/Z1 z roku 2005. Uvedená norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor).

Pokud se jedná o prostory nepodsklepené, požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro podlahu na terénu je 0,6 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,4 (W/m2.K). Není-li řešen tepelný most u obvodové stěny, je nutno v pruhu 1 m použít hodnoty pro obvodovou stěnu, což je 0,38 (W/m2.K) a hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K).

Prakticky to znamená použít tepelnou izolaci z polystyrénu o tloušťce cca 12 cm. Dále je nutno zajistit ochranu izolace, vrstev podlahy a především okolních zdí proti zemní vlhkosti. Pokud se rozhoduje o celkové rekonstrukci podlahy, je vhodné použít například systém provětrávaných štěrkových podsypů, které se provádí pod podkladní betonovou desku, na níž bude položen polystyrén v požadované tloušťce. Na polystyrén pak je provedena čistá betonová podlaha v tloušťce 5 cm s ocelovou sítí a například dlažba. Skladbu by měl navrhnout specialista se zkušenostmi. Je nutno vyjít ze stavebně technického průzkumu, změření vlhkostí, zjištění vlastností podloží apod. Pokud by došlo následně k nějakým poruchám zapříčiněným zvýšenou vlhkostí s následkem plísní, je nutno si uvědomit, že dodatečné odstranění plísní a odvlhčení spodní stavby domu po provedení nových podlah je již poměrně náročná činnost z hlediska zásahů do stěn a podlah.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Stanovský, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice