Dobrý den,

rád bych se zeptal na zateplení pokoje v bytovém domě v 1.n.p. nad garáží. Pokoj je o výměře 12m2 a na betonové podlaze jsou položeny MDF desky a na nich nalepena 3-vrstvá dřevěná podlaha a na ní koberec. Přesto jde zezpodu z garáže chlad.
Bylo by řešením vložit mezi koberec a podlahu zateplovací vrstvu či fólii či jinou technologii?
Případně dále jakým způsobem upravit či zateplit strop garáže? Děkuji za informace.

Hezký den

Tom Sýkora

Odpověď

Aby se dosáhlo dostatečného efektu, musí se vložit do stropu více tepelné izolace.
To je do podlahy místnosti nevhodné, protože dojde k významnému zvednutí. Adekvátní náhrada běžných tepelných izolací s malou tloušťkou (fólie apod.) neexistuje.

Nejlepším řešením je osazení tepelné izolace zespodu na podhled garáží. Vzhledem k požárním požadavkům by se zde použila nehořlavá minerální nebo kamenná vlna v deskách. Optimální tloušťka je 8 až 12 cm. To splní požadavek ČSN, při větší tloušťce i doporučení. Postupuje se obdobně jako u běžného zateplovacího systému ETICS, finální omítková vrstva se dá provést jednodušeji, obvykle stačí přeštudovat výztužnou vrstvu plstěným hladítkem.

Pokud nelze snížit podhled v garáži - do podlahy by se daly vložit desky z nějakého materiálu, který má co nejmenší tepelnou vodivost, takže i při menší tloušťce něco přidá. Jsou to například polyuretanové izolace nebo fenolické desky (najdete na www.weber.cz) s λ kolem 0,022 W/m.K. 2 cm této izolace je cca ekvivalentem 3,5 cm běžného EPS nebo MV. Nemělo by to ale být pod kobercem, ale až pod nějakou pevnější vrstvou., takže to je komplikované.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice