Dobrý den, měl bych dotaz ohledně významu zateplení půdního prostoru na udržování teploty v místnostech pod půdou a ochlazování stropů.
Popis: Jedná se o novostavbu se sedlovou střechou se spádem 30stupňů. Krovy jsou pobity prkny (vototěsný záklop), na nich je IPA, kotralatě, latě, pálená taška. Ze spodní strany bych chtěl dát dvakrát pět centimetrů polystyren (kvůli překrývání spojů), aby vznikl prostor (výška asi 140 cm), kde by nemrzlo, tím pádem by nedocházelo k promrzání stropů do obytné místnosti. Srop je z kleštin, shora pobitý prkny, 20cm minerální vaty, paronepropustná fólie, prkenný rošt a na něm našroubovaná dřevotříska (ošetřená nátěrem proti vlhkosti), na ni chci nalepit 4-5cm polystyren, na něj lepidlo, perlinka a vnitřní štuk. Je to dostačující nebo bych měl někde něčeho přidat?

Odpověď

Celkem zde bude 20 cm MV mezi kleštinami a 4 cm EPS pod nimi. Parozábrana je vložena blíže vnitřnímu líci podhledu, nicméně na hranici bezpečného poměru. To znamená že před parozábranou může být izolace max. do 20% celkového tepelného odporu stropu. Celkový tepelný odpor při orientačním zohlednění vlivu kleštin bude cca 4,0 (m2.K/W), což odpovídá součiniteli prostupu tepla kolem 0,25 (W/m2.K).

Pro porovnání s normovou hodnotou: Pro dodatečné zateplení stropní konstrukce pod nevytápěnou půdou se vychází z požadavků současné platné normy ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky. Ta stanovuje tři hodnoty pro stanovení tepelné izolace – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou výstavbu. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop pod nevytápěnou půdou 0,30 a doporučená je 0,20 (W/m2.K). Pro nízkoenergetickou výstavbu je U 0,15 až 0,10 (W/m2.K).

Strop je tedy mezi minimem a doporučením. Zvětšovat tloušťku polystyrénu na podhledu nedoporučuji z důvodu ohrožení bezpečného poměru.
Čím lépe bude zateplen strop, tím méně tepla unikne do půdy a ta bude chladnější. Další zateplení deskami EPS mezi krokvemi se již na úniku tepla z obytné místnosti příliš neprojeví, může však přispět k tomu, že půda nebude tak promrzat. Nebezpečí je ale v tom, že paronepropustný polystyrén omezí dostatečné provětrání půdy, které je důležité z hlediska odvodu vlhkosti, která stropem z místnosti do půdy proniká.
U špatně větraných půd dochází někdy k namrzání krokví nebo je dřevo vystaveno dlouhodobě větší vlhkosti, která způsobí hnilobu dřeva.

Účelnější by bylo více zateplit podlahu půdy, ale ne polystyrénem nýbrž paropropustnými rohožemi nebo deskami z minerální vaty nebo kamenné vlny (Orsil, Rockwool, Ursa) volně položenými na současnou podlahu půdy. Doporučil bych dostat se na hodnotu součinitele prostupu tepla U pod 0,20 (W/m2.K).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Pro zajištění tepelné pohody ve vytápěných místnostech pod nevytápěnou půdou je rozhodující zateplení stropu.

Energy Centre České Budějovice