Přeji krásný den. Mám rodinný domek postavený v roce 1985. Stropy u neobyvatelné půdy tvoří panely tuším se jmenovaly SPIROLY a mají tl. 25 cm. Protože v době stavby byl problém se sháněním materiálů, podařilo se nám ze sklárny sehnat zbytky materiálu který vypadá jako koks. Tuším, že se to jmenovalo čedičové sklo. Tyto kusy jsme nasypali v tl. asi 10 cm volně na panely. Nyní bych rás provedl lepší zateplení. Izolace současná sice asi není nic moc, ale stačí k provedení zateplení z vnitřní obytné části stropu, aby nedocházelo k hromadění vlhkosti v panelech? V případě že ne, musím tuto kusovou izolaci zlikvidivat, nebo ji mohu zpět naházet na případně použité izolační desky? V případě že ano, musí být nějaká folie jako mezivrstva? Jako tloušťku izolace u takovéhoto panelu doporučujete?
Děkuji za Váš čas a přeji pohodový rok 2012.

Odpověď

doporučuji Vám obrátit se na stavebního projektanta, aby Vám přímo na místě poskytnul odbornou konzultaci a Vy jste mohl provést takovou skladbu stavební konstrukce stropu, aby vyhověla požadavkům ČSN 73 0540 –2 Tepelně technické vlastnosti stavebních konstrukcí (doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,2 W/m2.K).

Zároveň je potřebné vypočítat na základě navržené a normou požadované skladby stropní (podlahové) konstrukce také bilanci zkondenzované vlhkosti, aby bylo jisté, že vlhkost nebude zůstávat ve stavební konstrukci.

Důležité je také vědět, zda potřebujete mít půdu pochozí. Nad izolací lze provést například dřevěné pochozí lávky, aby byl přístup k střešnímu výlezu, anténám komínu a pod.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB

Hezký den pane Dorážko,

Energy Centre České Budějovice