Dobrý den,chtěla bych poradit jak a čím zateplit řadov.rod.krajový dům postavený v roce 1980.Sklepy jsou nad zemí postaveny z červených cihel CDK ,šíře zdiva je 37 cm a jsou z venku obloženy obklady do výše 80cm,další 2 patra jsou vyzděna z plynosilikátů ,šíře zdiva je 45 cm.Děkuji.

Odpověď

Plynosilikátové zdivo z roku 1980 tloušťky 45 cm již nebude mít z dnešního pohledu dostačující tepelně izolační vlastnosti.

V době stavby tehdejší požadavky norem splňovalo. Norma ČSN 73 0540 tehdy udávala požadavek na tepelný odpor stěny R 0,9 až 1,1 (m2.K/W). Kvalitativní zásadní posun v požadavcích nastal až v roce 1995 novelou normy, která se již blíží současné platné. Pro představu – pro obvodovou stěnu je doporučení dle současné normy na tepelný odpor 4x větší než tehdy.

Stávající stěna z plynosilikátu bude mít hodnotu U někde kolem 1,0 až 0,8 (W/m2.K), stěna z cihel CDK ještě horší. Pro přesné určení bychom potřebovali tehdejší technické listy. Aby se dosáhlo hodnot U doporučených dle normy, bude potřeba dodatečného zateplení například na bázi EPS 70 F o tepelné vodivosti λ 0,039 (W/m.K) tloušťky min. 12 až 14 cm. To platí v případě kontaktního zateplovacího systému. Rozhodně tak ale nejsme na doporučení nízkoenergetického standardu. Tam by se muselo přidat na cca 20 až 24 cm.

Na nově prováděné a dodatečně zateplované konstrukce obálky budovy se vztahují požadavky současné platné a závazné normy ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Tato základní tepelně technická norma stanovuje trojí hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Jsou to hodnoty požadované, doporučené a doporučené pro nízkoenergetickou výstavbu.

Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou stěnu těžkou 0,38 (W/m2.K), od roku 2013 však již 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je dle normy pro stěny těžké 0,25 (W/m2.K). Pro dosažení nízkoenergetického standardu je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ dokonce 0,18 až 0,12 (W/m2.K).





Optimum lze spatřovat na cca 16 cm. Je potřeba zvážit detaily návazností na sokl, . střechu, sousední dům, ostění oken apod. EPS lze použít na suché zdivo. Větší propustnost pro vodní páry získáme použitím kontaktního lepeného systému ETICS na bázi minerální vaty. Pro zdivo mírně namáhané vlhkostí lze použít sanační systémy zateplení Baumit Open S. Výběr je i v polystyrénech, například děrovaný EPS má cca stejnou paropopustnost jako zdivo, šedé polystyrény mají zase menší tepelnou vodivost, takže lépe izolují.
Doporučení by mělo vyjít z prohlídku domu projektantem na místě.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice