Dotaz: Dobrý den, kopil jsem rodinný dům z roku 1938, který má následující konstrukci obvodových zdí: ve 2/3 domu se zeď skládá z 15cm široké cihly, 15cm vzduchové mezery a 15cm cihly, zbývající 1/3 domu má stejnou konstrukci, ale jen s 10cm vzduchovou mezerou. Jaká tepelná izolace je pro takovéto zdi nejlepší? Je vhodné použít foukanou izolaci? Nezhorší se tím zásadně vlastností zdí? Nebude lepší použít tepelnou izolaci z vnějšku?Předem děkuji za odpověď.

Odpověď

Řešení zateplení dvojité konstrukce z plných cihel se vzduchovou mezerou by mělo zohlednit a zvážit možná rizika kondenzace především u vyplňování mezery foukanou izolací.

Pro výplň mezery například foukanou buničinou typu Climatizer Plus nebo od firmy Isocell Vám doporučuji obrátit se přímo na technické zástupce těchto firem s požadavkem tepelně technického posouzení a to především s ohledem na vliv kondenzace v izolační vrstvě, kterou lze předpokládat. Je tu i otázka provedení. Dutina není patrně celoplošná, protože jednotlivé zdi budou navzájem provázány cihlami. Tím by vlastně nebyla izolační vrstva souvislá, byla by přerušena tepelnými mosty. Dále tento způsob zateplení nevyřeší tepelné mosty v překladech nad otvory, uložení stropů a pod, což vnější kontaktní zateplovaní systém dokáže. Proto bych se přiklonil spíše k vnějšímu zateplení, které vytvoří „celoplošnou izolační obálku“ domu

Po zateplení by obvodové zdivo mělo mít požadované vlastnosti z hlediska ČSN. Ty stanovuje současná platná norma ČSN 73 0540-2. Norma rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby v případě dodatečného zateplení byla již naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).

Z tohoto pohledu je minimální tloušťka dodatečného zateplení 10 cm a doporučená 14 cm při uvažování tepelného izolantu o součiniteli tepelné vodivosti λ 0,045 W/m.K. Doporučuji použít ucelený certifikovaný systém. Aby nedocházelo k úniku tepla v soklové části, je nutno dobře promyslet detail zateplení soklu a základu v případě že dům není podsklepený, resp. dostatečný přesah izolace přes soklovou část.

Dále je potřeba zvážit i zateplení na půdě, nebo výměnu oken – to jsou všechno ohraničující konstrukce, které se na tepelné ztrátě podílí. Doporučuji Vám osobní bezplatnou konzultaci v kanceláři Energy Centra, kontakty a telefony na stránkách www.eccb.cz, kde najdete ve službách i informaci o službě výpočtu energetické bilance a tepelných ztrát jednotlivých konstrukcí domu (Energetický průkaz ECČB), která by Vám usnadnila rozhodování o jednotlivých krocích při zateplování domu.

Dobrý den pane Davide, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice