Dotaz: Dobrý večer, chtěli bychom zateplit patrový rodinný dům postavený cca před 150 lety z opuky. Stěny jsou silné okolo 55 cm. Čím by bylo nejlépe zateplit dům? Děkuji za odpověď.

Odpověď

Dodatečné zateplení kamenného domu z opuky je jistě doporučeno, protože jeho obvodové konstrukce tl. 55 cm nesplňují současné požadavky na tepelné izolace.

V případě dodatečného zateplení je nutno posoudit vhodnost použití určitého zateplovacího systému a to s ohledem jednak na materiál zdiva ale i jeho vlhkost.
V případě úvah o použití vnějšího kontaktního zateplovacího systému (VKZS) na staré zdivo je rozhodujícím činitelem jeho vlhkost. Pokud je zdivo suché, lze některý z lepených systémů použít. Lepené systémy však nejsou doporučovány u zdiva s vlhkostí vyšší než 7,5%, optimum je do 5 %. V případě pochyb doporučuji změření vlhkosti a salinity, což může provést i technik dodavatele zateplovacího systému v rámci technické pomoci a nabídky. Jeli vlhkost vysoká, je nutno odborně navrhnout způsob jejího snížení, což je poměrně složité a vždy by to měl dělat specialista v oboru.
Pak je lepší zvolit dle skutečného stavu zdiva některý jiný postup zateplení.

Pokud jde o materiál - minerální izolant je ke staršímu zdivu z hlediska difúze šetrnější, Minerální vaty jsou oproti polystyrénům nasákavější, v případě kondenzace (nastane v mrazivých dnech) dochází pak k dočasnému snížení tepelně izolačních vlastností. Vlhkost se však může po oteplení poměrně rychle z izolantu vypařovat. V porovnání s polystyrénem jsou za sucha tepelné vodivosti obou materiálů prakticky stejné. Jednoznačná výhoda kamenné nebo minerální vlny je v její nehořlavosti. Na kamenné zdivo bych polystyrén příliš nedoporučoval. Má velmi malou propustnost pro vodní páry a konstrukce je difúzně příliš uzavřená. Vatu ovšem nelze použít na soklovou část, kde je nutno použít extrudované polystyrény. To pak již souvisí s rozmyšlením řešení zateplení podzemní části základu a případného odvlhčení soklové části. Každopádně v případě suchého zdiva VKZS na bázi minerální izolace použít lze.

Je-li vlhkost zdiva zvýšená, ale ovšem zase jen do určité míry, lze doporučit některý ze systémů odvětrávané fasády. Tepelná izolace se zde vkládá do roštu, který pak nese fasádní obklad. Jako izolant se zde používají výhradně paropropustné vláknité izolace (minerální nebo kamenná vlna). Mezi tepelnou izolací a fasádním obkladem je 4 cm vzduchové mezery, která je odvětrávaná (přívod vzduchu v soklové části a odvod u střechy). Tímto řešením je ideálně z konstrukce odváděna vlhkost.
Doporučil bych proto spíše variantu s fasádním obkladem, pokud to architektonické podmínky v místě umožní. Použít lze buď typizovaná řešení (kompletními systémy tohoto typu jsou například Vinyl Siding (www.comfort-siding.cz), nebo Novabrik se zateplením (www.novabrik.cz), nebo konstrukci navrhnout jinak. Rošt může být z kovových prvků s nerezovou úpravou, nebo dřevěný z latí. Obklad lze provést z desek na bázi dřeva (např. fasádní systémy Cetris), cemento-vláknitých desek (Beternit) nebo z dřevěných profilů. Možností je více, určitě lze doporučit zpracování projektu.

Návrh tloušťky dodatečného zateplení by měl vyjít z posouzení stávající stěny a požadavků normy. Ty stanovuje současná platná norma ČSN 73 0540-2. Norma rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby v případě dodatečného zateplení byla již naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).
V případě kamenného zdiva o poměrně malé tloušťce se doporučená síla dodatečného zateplení pohybuje kolem 14 až 16 cm. Rozhodně je ale lépe již uvažovat s větší tloušťkou izolace a to především s ohledem na úsporu tepla při výtápění. Je dobré si uvědomit, že zvýšená investice znamená nárůst ceny o tloušťku vlastního izolantu, ostatní komponenty zateplovacího systému platíte tak jako tak.

Protože jsou plánovány již poměrně rozsáhlé a nákladné stavební úpravy obvodového pláště, nebude od věci obrátit se na stavebního projektanta se zkušenostmi s rekonstrukcí starších staveb. Ten by měl dobře vyhodnotit stavebně technický stav domu. Pro posouzení konkrétní situace je nutno mít k dispozici více údajů o vlhkosti objektu a konstrukci obvodových stěn. Jsou ještě i další možnosti technického řešení zateplení – například systém Baumit Open se sanačním účinkem. Více informací najdete na webových stránkách firmy Baumit.

Dobrý den pane Zelenko, děkuji za Váš zajímavý dotaz.

Energy Centre České Budějovice