Dobrý den, mám domek postavený v cca v 60-tých letech z dutých škvárových tvárnic o tlouštce 30 cm. Nyní bych potřeboval zateplovat. Jakou tlouštku polystyrenu by jste doporučili? Děkuji Stejskal

Odpověď

tloušťka zateplení a použité materiály by měly minimálně splnit požadavky ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov-Část 2: Požadavky, ve které jsou mimo jiné uvedeny požadované a doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla pro obvodové konstrukce domu. Jedná se o hodnoty „U“ (W/m2.K).

Ve Vašem případě by měl být požadovaný součinitel prostupu tepla po dodatečném zateplení obvodové stěny U=0,3 W/m2.K. Doporučená hodnota je ještě o něco nižší a U=0,25 W/m2.K.

Jaká bude tloušťka dodatečného zateplení bude záviset na tepelně technických parametrech použitého materiálu na zateplení. V případě zateplení pomocí polystyrénu bude muset být minimální tloušťka zateplení 10 cm a vyšší. Doporučoval bych použít zateplení o tloušťce 15 cm. Pracnost je téměř stejná a cena materiálu není o tolik vyšší. Pouze musíte ve spolupráci se stavebním projektantem zvážit, zda jsou dostatečné přesahy střechy a okapů a zda nebude nutno měnit oplechování, či provést jiné související stavební úpravy vyvolané dodatečným zateplením.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB.

Hezký den pane Stejskale,

Energy Centre České Budějovice