Dotaz: Chci zateplit RD polystyrenemzavěšeným na dřevěný rošt, protože stěny nemají vodorovnou iizolaci, poradte jak na to.

Odpověď

Dobrý den pane Nováku,
děkuji za Váš dotaz.

Způsob a technologii zateplení objektů, které nemají izolaci proti zemní vlhkosti a tím i zvýšenou vlhkost soklových konstrukcí, je nutno navrhovat na základě posouzení skutečného stavu zavlhčeni (změření vlhkosti vlhkoměrem) a zjištěné salinity zdiva a omítek.

Zateplovací systémy mají dané technologické a montážní předpisy, které stanovují, jaké vlastnosti a vlhkost má mít podklad. Doporučuji obrátit se na některého z výrobců těchto ucelených systémů, kteří zpravidla v rámci nabídky zpracují jak technický návrh, tak provedou i potřebná měření. Polystyrén se jako izolant v těchto případech však nedoporučuje. V některých případech postačí provedení takzvané provětrávané fasády, kdy tepelná izolace je vložena do roštu a před ní je odvětrávaná vzduchová mezera, která je vytvořena za předsazeným fasádním obkladem. Jako izolace se používají desky nebo rohože z minerální vaty, které mají dobrou difúzní propustnost a dobře se osazují do roštu, včetně optimálního přisazení k izolované zdi. Použít zde polystyrén nedoporučuji.

Další možností je použití speciálního fasádního systému Baumit Open S. Jedná se o perforované izolační desky na bázi polystyrénu, která však díky otvorům jsou difuzně otevřené. Výrobce udává možnost použití i na do jisté míry vlhké stěny s tím, že systém částečně může zajistit i funkci sanační. Vhodnost použití musí posoudit technik výrobce na základě prohlídky konkrétního domu. Informace lze získat na webových stránkách www.baumit.cz. Vlastní montáž tohoto systému je obdobná provedení VKZS (vnější kontaktní zateplovaní systém).
V případě že vlhkost zdiva přesahuje tolerované hodnoty, je nutno před zateplením provést stavební opatření, které vlhkost sníží, neboli odvlhčení.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Energy Centre České Budějovice