Dotaz:
Dobrý den,
s manželkou vlastníme chalupu, která je částečně roubená a následně přistavovaná část je zděná.
Objekt jsme částečně zrekonstruovali (kromě jiného i dodatečným odizolováním zdí) a již nevykazuje zvýšenou vlhkost. Chtěli bychom dále realizovat zateplení obvodových zdí postavených s plných cihel. Jedná se o obestavený prostor cca 80 m3, kdy obvodové zdivo má plochu cca 45 m2. Prosím poraďte co by bylo nejvhodnější.

Odpověď

Dobrý den pane Pišle,
děkuji za Váš dotaz.

Pro rozhodování o způsobu zateplení staršího objektu z plných cihel hrají roli dva faktory. Jednak je nutno správně stanovit tloušťku tepelné izolace. Důležitější však v tomto případě je správná volba technologie zateplovacího systému, především s ohledem na vlhkost zdiva.

Současná platná norma ČSN 73 0540-2/Z1 stanovuje dvě hodnoty, na základě kterých se stanovuje tloušťka tepelné izolace – požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty „U“ (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K). Platí to pro bytové stavby.
To odpovídá požadované tloušťce tepelné izolace (například z polystyrénu nebo minerální vatě o součiniteli tepelné vodivosti 0,044 W/m.K) cca 10 až 12 cm pro dosažení požadavku, resp. doporučení cca 14 až 16 cm. Předpokládám tloušťku zdiva z plné cihly 30 až 45 cm. V případě použití izolantu o jiném součiniteli tepelné vodivosti (např. na bázi extrudovaných polystyrénů - součinitel tepelné vodivosti 0,035 W/m.K bude tloušťka menší cca 8 až 10 cm, resp. 12 cm doporučení. Záleží tedy na izolačních vlastnostech použitého materiálu, ty najdete v technických listech výrobku.

Otázkou je nyní technologie. Pokud byla provedena dostatečná opatření ke snížení vlhkosti, lze použít vnější kontaktní zateplovací systém (VKZS). Izolant například na bázi kamenné nebo minerální vaty bude z hlediska prostupu vodní páry ke konstrukci šetrnější. Nemělo by se zapomenout na obložení soklu, kde se v kontaktu s terénem používají extrudované polystyrény, obvod stavby je dobře odvodnit drenáží. Každopádně doporučuji předem změření vlhkosti a salinity zdiva pro ověření vhodnosti systému. Při vyšších hodnotách lze použít systém „sanačního“ zateplení Baumit Open S.
Nejbezpečnější variantou z hlediska odvádění vlhkosti je zateplení deskami z kamenné vlny a fasádní obklad s provětrávanou dutinou. Použít lze třeba dřevo, možno provést i přizdívku (nutný základ). Roli hraje i architektonická stránka – chalupě sluší hrubý nerovný povrch omítek, který se u výše zmíněných lepených VKZS nedosáhne.

Ing. J. Veselý, energetický poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Energy Centre České Budějovice