Dobrý den, okolo mého dotazu je zde k nalezení mnoho odpovědí, například 18.6.2007, na ten přímo můj jsem ale odpověď nenašel. Chci udělat zateplení u tzv. srubové chaty, která má konstrukci z na sebe nasazených vodorovných panelů, které jsou vcelku přes celou délku chaty. Jednotlivé panely jsou cca 60cm vysoké, vytvořené z borovicových masivních, trochu zaoblených hranolů do sebe zasazených v takové drážce a slepené. V rozích a tam, kde jsou příčky místností ze stejného materiálu jsou panely na kříž do sebe zasunuté a "překukují" do boku a dopředu 20cm z chaty ven. Tloušťka panelů (hranolů) je 7,5cm. Nic jiného tam už není. Chtěl bych využít tento přesah k zateplení tak, že po přidání roštu o stejné výšce jako ony přesahy bych do něho z venku vsadil minerální vlnu a zaklopil palubkami. Prosím o zhodnocení tohoto záměru a doplnění toho, co tam chybí, jak silná izolace má být, případně co je špatně. Na chatu jezdíme celoročně, vždy asi na tři dny v týdnu.
Ještě si dovolím druhý dotaz týkající se stropu této chaty. Chci tepelně odizolovat přízemí od podkroví takto: Stávající stav, kdy na 17x8cm trámech (na výšku) je nahoře jen záklop z palubek a nic víc, bych doplnil zespodu mezi trámy rovněž miner. vlnou a jako podhled by byl sádrokarton. V podkroví se netopí, jen někdy tzv. zavlažuje např. pootevřenými dveřmi. Střecha sedlová, v podkroví palubkové podhledy, izolace 2+2cm hobra, z venku pobito prkny, "tchérák", krytina.Prosím o doplnění správného složení izolace stropu, tloušťka vlny atd., a zda to vůbec takto lze.
Děkuji za odpověď a omluvte můj rozsáhlý dotaz. Chtěl jsem Vám co nejpodrobněji popsat situaci a stručněji jsem to nedokázal.
Viktor Uksa

Odpověď

Myslím že k provedení předsazené provětrávané fasády se zateplením je v jiných odpovědích dost informací.

V každém případě se tady nabízí možnost využít těch 20 cm přesahu na skladbu, která se tam bez problémů vejde. Tloušťka panelu 7,5 cm, asi dřeva je opravdu hodně málo a dobré by bylo, aby rošt nebyl jen jeden kolmo, pak totiž ty svislé prvky vytváří dost citelné oslabení tepelné izolace, která bude mezi (patrně hranoly) vložena a tudíž v místě svislého prvku roštu chybí. Bylo by lepší provést rošt dvojitě, první svisle a druhý vodorovně, například na výšku 2 x 12 cm. To vyplnit vláknitou izolací 2 x 12 cm a následný svislý rošt udělat už jen z latí 4 až 6 cm, které vymezí mezeru na svislé provětrání. Aby se zabránilo zafoukávání do tepelné izolace, je dobré použít difúzní protivětrnou fólii – například od Dorken Delta – Fassade plus nebo obdobnou. Je zjištěno, že když dochází k průvanu do vláknité izolace, může její izolační schopnost klesnout až o 60%. Celková tloušťka 24 cm vaty zajistí dostatečné zateplení na úrovni doporučení ČSN (hodnoty najdete v jiných odpovědích).

Pokud jde o zateplení stropu, chápu to tak, že podkroví se v zimě asi vytápět nebude, jinak je totiž izolace z hobry 4 cm opravdu málo a bylo by tedy třeba zateplit střechu.
Zateplení stropu lze provést jak popisujete, ale bylo by vhodné pod trámy ještě nechat proběhnout alespoň 6 cm tepelné izolace, aby trámy zase nezůstaly jako nekrytý tepelný most. To znamená spustit sádrokarton o něco níž, ať již v ocelovém typovém roštu, ale možná v chatě raději z prkenných latí. V každém případě použijte nějakou dobrou fóliovou parozábranu a proveďte ji co nejlépe těsnou, jak se popisuje jinde. Celkových 23 cm tepelné izolace zase požadavek normy splní.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice