Dobrý den,



před několika lety jsme se nastěhovali do 80 let starého domu. Zdi jsou cihlové, 45cm široké, dům je nezateplený. Vyměnili jsme stará kastlová okna za dřevěná Euro okna a zrekonstruovali horní patro, spodní bylo obýváno. Momentálně se chystáme na rekonstrukci spodního patra (výměna elektroinstalace, dveří, snížení stropů, atp.. Jelikož se budou dělat nové vnitřní omítky, známý nám doporučil, oklepat vnitřní špalety oken a obložit je polystyrenem (XPS desky), kvůli zateplení. Chtěl bych se zeptat, zda to má smysl ? Zateplení domu plánujeme, ale později.



Děkuji


Odpověď

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Celkové vnější zateplení fasád domu je určitě doporučené. Obvodová stěna bude patrně z plných cihel, tedy velmi nedostatečných izolačních vlastností a v celkovém rozložení tepelných ztrát na jednotlivé obálkové konstrukce (tedy fasády, okna, střecha, podlaha) bude hrát nemalý podíl. Jejich zateplení bude znamenat již pozorovatelnou úsporu v energetické potřebě domu a tedy i významně v nákladech na vytápění.

Zateplení vnitřních špalet je dílčí opatření, které se v úspoře prakticky příliš neprojeví. Má však jiný význam. Současně osazené okno typu euro bez vnějšího zateplení, mám na mysli zateplení vnější špalety, má po obvodu významnou tepelnou vazbu, tedy tepelný most. To má důsledek v nízké povrchové teplotě na omítce špalety a riziku vzniku plísní. Doplněním izolace, byť zevnitř, bude tepelný most do jisté míry přerušen a na povrchové úpravě na této izolaci by již neměla teplota poklesat pod rosný bod.

Vzhledem k tomu, že nová okna by měla být osazena s vnitřní parotěsnou páskou a po osazení zednicky začištěna, bude potřeba při odstraňování omítky špalety postupovat tak, aby to nebylo porušeno. Pokud pásky nebyly osazeny, bude je zřejmě možno pod vnitřní zateplení nějak doplnit.

Poznámka k budoucímu zateplení - patrně by zde nastal nárok na dotaci, do které by se mohla dostat i již osazená okna, pokud ale splňují požadované technické parametry a budou dodrženy časové podmínky zpětného uznání nákladů. Bylo by dobré ověřit podle aktuálních pravidel programu Nová zelená úsporám.

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice