Dobrý den,
zdědila jsem podsklepený dům z roku 1928 - plné cihly 50 cm. Tento dům jsme podřezali, drenážovali, vyměnili okna za plastové, podlahy v přízemí izolovali 10cm eps, strop 10cm kročejovka, trámové stropy 10 cm, horní patro 3cm eps + podlahové vytápění, půda + krovy 24 cm vata. Nyní se chystáme na zateplení fasády. Zatím ještě nemám jasno jaký systém zvolit. Můj dotaz se týká toho, zda zateplit všechny strany? Známy má rekonstruovaný rodinný dům - nepodřezaný a zateplený ze všech stran. Ze sklepa se mu v rohu jižní a východní strany táhne vlhkost. Tvrdí mi, že je to tím, že zateplil i jižní stranu. Jeho názor je nezateplit ji vůbec a nebo míň než ostatní strany. Plánuji zateplovat 10cm eps šedý. Děkuji

Odpověď

Vzlínání vlhkosti ze sklepa v domě Vašeho známého není způsobeno tím, že zateplil jižní stranu domu, ale tím, že obvodové stěny nejsou izolovány proti vlhkosti.

Tloušťku zateplení by měl určit projektant a to tak, aby součinitel prostupu tepla splňoval současné požadavky na tepelně izolační vlastnosti obvodových stěn podle ČSN 73 0540-2, která požaduje dosažení součinitele prostupu tepla pro obvodové stěny 0,38 W/m2.K a doporučuje dosažení hodnoty 0,25 W/m2.K. Vzhledem k současným cenám energií a ke stejné pracnosti při instalaci izolace pro všechny předpokládané tloušťky, se jeví výhodnější požadovat při návrhu izolace dosažení doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla.

Pokud máte obavy z možné kondenzace vlhkosti na některých místech obvodových stěn, je možno použít jako tepelnou izolaci stříbřitě šedý expandovaný fasádní polystyrén (na př. fasádní desky Baumit open nebo Baumit open S) , nebo některou izolaci z minerálních vláken, na př. ROCKWOOL, ORSIL Tyto izolační materiály mají pro vodní páru mnohem lepší propustnost než běžný fasádní polystyrén.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECCB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice