Dobrý den, bydlím v bytovém domě o velikosti dvanácti bytových jednotkách. Byt není ve vlastnictví obyvatel domu.Dům byl postaven v roce 1958 pro zaměstnance podniku.Po transformaci hospodářství je majetkem společnosti.Dům je stále v původním stavu bez vnějšího zateplení a s původními okny. Tomuto také odpovídá vysoká energetická náročnost na vytápění. (centrální zdroj)
Prosím o odpověď na moji otázku:
Je majitel domu povinen provést zateplení domu, včetně výměny oken, tak aby vyhovoval podmínkám energetické náročnosti na vytápění obytných domů?
Děkuji, s pozdravem Pavlík.

Odpověď

Otázka jednoduchá, odpověď tak snadná není.

Povinností majitele není okamžitě vylepšovat stav tepelně technických vlastností domu, který byl stavěn v době, kdy žádné tepelné normy ještě nebyly. Energetická legislativa však prochází a bude procházet v nejbližší době řadou zásadních změn. Je to v důsledku nové směrnice EU (Směrnice 2010/31/EU), která stanovuje za cíl výrazné snížení energetické náročnosti budov pro bydlení. Zatím se hovoří převážně o novostavbách, ale i pro stavební úpravy stávajících budov se již z nových požadavků musí vycházet.

V důsledku tohoto stavu se novelizovala základní technická norma, která v ČR stanovuje požadavky na tepelně technické vlastnosti budov. Je to norma ČSN 73 0540-2, která stanovuje řadu kritérií. V tepelných izolacích rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.

Norma platí nejen pro nové budovy, ale právě i „pro stavební úpravy, udržovací práce, změny v užívání budov a jiné změny dokončených budov“. Pokud tedy bude majitel na domě provádět tyto práce (a jednat se bude o úpravy ovlivňují tepelně technické vlastnosti, tedy okna, obvodový plášť, střecha apod.), pak musí splnit minimálně požadované hodnoty dle normy.

Dále platí energetický zákon (poslední znění zákona č.177/2006 Sb.), který se v §6a zabývá energetickou náročností budov a na něj navazuje Vyhláška 148/2007 Sb., která stanovuje náležitosti Průkazu energetické náročnosti budov. Ten se kromě nových budov týká i změn dokončených budov s podlahovou plochou nad 1000 m2. Tam již Váš dům asi bude, takže opět při úpravách ovlivňujících energetickou náročnost je povinnost průkaz zpracovat a minimum je kritérium C (obdoba štítku na spotřebičích).

Povinností majitele je tedy při zmíněných pracích legislativě a normám vyhovět. Zda je bude provádět záleží ale na něm. Svérázná situace je v případě výskytu stavebních poruch, nejčastěji plísní. Z povinnosti je odstraňovat se většina majitelů vykrucuje argumenty o nesprávném užívání bytu.

Dobrý den:
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice