Dobrý den, uvažoval jsem o zateplení stěny v pokoji v panelovém domě, který vede na zasklenou lodžii. 50% celé stěny tvoří velké euro okno a dveře na lodžii. Samotná stěna je složena z 10cm porobetonu a 10cm jakési izolace ze sypaného polystyrenu (omlouvám se za možnou nepřesnost v názvu). Má smysl další samostatné zateplení nebo by bylo lepší stávající sundat a dát jiné širší?
Poradíte jaké materiály použít? V případě zachování současné izolace asi jen přilepení 10cm polystyrenu a v případě zrušení stávající izolace nějaká "vata" kvůli oddělení vnitřního a vnějšího materiálu a pak třeba 15cm izolačního materiálu?

Odpověď

Stávající stěna z 10 cm porobetonu mezi obytnou místností a nevytápěnou lodžijí má tepelně izolační vlastnosti nedostačující se součinitelem prostupu tepla asi 2,1 W/m2.K. Izolace svislé stěny z dalších 10 cm sypaného polystyrénu je těžko proveditelná, sypaný (drcený) polystyrén je možno používat na tepelné izolace horizontálních ploch, kde nedochází k jejich sesedání a tím narušení izolačních vlastností. Izolační vlastnosti této vrstvy jsou nedefinovatelné a celkový součinitel prostupu tepla lze proto pouze odhadnout na cca 1,2-1,5 W/m2.K.

Norma ČSN 73 0540-2 pro stěny z vytápěného do nevytápěného prostoru požaduje dosažení součinitele prostupu tepla 0,60 W/m2.K a doporučuje dosažení hodnoty 0,40 W/m2.K .
Aby byl splněn požadavek této normy na tepelně izolační vlastnosti obvodových stěn, bylo by vhodné stávající narušené izolace odstranit a nahradit 10, lépe však 15 cm polystyrénu připevněného na pórobetonovou stěnu lepením nebo hmoždinkami. Ke stejnému účelu lze použít i rohože z minerální vaty o stejných tloušťkách. Povrch pak dokončit obvyklým způsobem nanesením povrchové vrstvy (perlinka a štuk).

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den, děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice