Dobrý den,
chtěl bych Vás poprosit o radu ohledně zateplení střechy.
Střecha je strmá (cca 50°). Skladba: krytina (SK1), térpapír (nepískovaný), bednění, krokve. Střecha je bez provětrávané mezery.
Má představa o zateplení je dát minerální vatu mezi a pod krokve v celk. tloušťce 24 cm, na to parozábranu a SDK. Chci se zeptat, zda-li je potřeba mezi bedněním střechy a izolací ponechat provětrávanou mezeru (cca 2-3 cm)?
Předem děkuji za odpověď
Jiří Pchálek

Odpověď

Bezpečnost dodatečně zatepleného střešního pláště bude záviset jednak na neschopnosti skladby odvádět vlhkost a pak na kvalitě provedení parozábrany.

Pokud jde o tloušťku izolace - současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro šikmou střechu strmou nad 45° s podkrovím 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,18 až 0,12 (W/m2.K).

Rozhodně by se měla splnit alespoň hodnota doporučená 0,20 a dobře vyřešit návaznosti izolací, aby nikde nebyly tepelné mosty. Plánujete vložit izolaci mezi krokve i pod ně, to je správně. Při plánované tloušťce celkem 24 cm by se hodnota U měla blížit doporučení, záleží na vlivu krokví a provedení roštu pod krokvemi. Snad bych doporučil trochu na izolaci přidat.

Rozhodující co můžete určitě ovlivnit je provedení parozábrany tak, aby byla maximálně vzduchotěsná. To je dost obtížné, navíc nelze jednoznačně říci, zda bude střecha nad bedněním dostatečně odvětrávat vlhkost.
Pokud by se mezi izolací a spodní stranou bednění ponechala větraná mezera, bude odvod vlhkosti jistě dobře zajištěn, otázkou však je, do jaké míry bude tato mezera odvětrávat. Bude-li uzavřená, princip zůstane stejný a vlhkost bude moci odcházet jen netěsnostmi přesahů lepenky, součinitel difúze lepenky neznáme, ale bude určitě o dost nepříznivější než u současných vysoce paropropustných pojistných fólií. Možnosti jsou - zajistit provětrání vytvořené mezery přívodem vzduchu na hraně střechy a odvodem u hřebene. Nemělo by však docházet k proudění vzduchu do vláknité izolace, to snižuje výrazně schopnost tepelně izolovat. Pak by tedy bylo potřeba chránit izolaci protivětrnou fólií. Tím se provedení dost komplikuje. Zaměřil bych se tedy na dokonalé provedení parozábrany.
O provádění parozábran naleznete více v jiných odpovědích v poradně, nebo v technologických návodech výrobců fólií. Nahlédněte například na výrobky www.dorken.cz, zajímavé je právě řešení parozábran pastovitou stěrkou.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice