Dobry den,
mam dotaz k nejlepsimu provedeni zatepleni strechy v danych podminkach. Dum jsme koupili ve fazi hrube stavby a oproti projektu bych chtel trochu vice zateplit.
Dle projektu melo byt zatepleni strechy 160 mm vaty mezi krokve a pod krokve 80. Nicmene toto zatepleni nesplnuje podminku 1:4 pro umisteni parozabrany mezi vrstvy - hned pod krokve. Navic chci pod krokve dat 100 mm. Pricky jsou jiz postavene, takze bud vsechny urezat, aby parozabrana mohla byt natazena zcela pod izolacemi nad sadrok. podhledem prubezne (bude porusena vruty), nebo me napadlo reseni misto sadrokartonu pouzit OSB, ktere maji vyssi difuzni odpor a hned nad OSB jeste pro jistou parozabranu, ktera se bude muset stejne porusit vruty, Nicmene tato skladba mi prijde vhodnejsi, ze zastavi pripadnou vlhkost z interieru jiz pred podkrokevni izolaci a navic bych chtel OSB natahnout lepidlem, siti a nastukovat. OSB na me pusobi papirove.
Muzete mi prosim poradit, jestli je toto reseni vhodne, nebo existuje jednodussi s kvalitni? Tento podhled bych pripevnil dreveny rost pricne na krokve a vaznice.

Dekuji
Kotrba

Odpověď

Větší tloušťka tepelné izolace ve střešním plášti bude lépe vyhovovat z hlediska doporučení normy.

Současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro šikmou střechu do 45° s podkrovím 0,24 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,15 až 0,10 (W/m2.K).

Při výpočtu skutečné hodnoty součinitele prostupu tepla je potřeba zohlednit vliv krokví a dřevěných nebo jiných roštů, které tepelnou izolaci oslabují. Při tloušťce 16 + 10 cm bude orientačně (pro přesný výpočet se musí zadat více rozměrů a detailů provedení) součinitel U kolem 0,20 (W/m2.K). To je mezi minimem a doporučením.
Pokud budou v prostoru za parozábranou vedeny instalace (nejspíše EI), pak dochází ke značným netěsnostem v místě průchodu kabelů a osazení zdrojů v podhledu (týká se zpravidla rovné části podhledu). Z toho důvodu se skladba doporučuje tak, aby byla vytvořena instalační mezera před parozábranou.

Pod krokvemi je tedy druhý příčný rošt z hranolů a na něm osazeny OSB desky. Utěsnění spojů na pero a drážku tmelem, přelepení spár vzduchotěsnou samolepící páskou. Jako jistota je pak možno osadit ještě parotěsnou fólii. SDK podhled je pak odsazen typovým roštem o cca 4 až 6 cm a v tomto prostoru vedeny rozvody. Ten je možno vyplnit následně zase izolací z MV. Dohromady tedy je 16 + 10+ 6 cm tepelných izolací a zlepšení U na cca 0,16 (W/m2.K), což je již na hodnotě doporučené. Znamená to jistě zmenšení vnitřního prostoru o dalších několik cm, hotové příčky však tak jako tak hodláte snížit.

V případě provedení dle Vašeho popisu je to také možné s tím, že je potřeba případné prostupy nějak dobře utěsnit. Nabízejí se například výrobky www.dorken.cz, kde je zajímavé řešení dotěsnění parozábran pastovitou stěrkou. Může se to ale i oblepovat páskami. Jen bych se obával pevného spojení OSB desek s roštem na krovu, kdy při deformacích a pohybech dřevěné konstrukce se ty přenesou na OSB desky a povrchová stěrka by mohla praskat. Zavěšený SDK podhled na závěsech dokáže ty pohyby lépe vstřebat, i když samozřejmě především u krovů navržených na hranici povolených průhybů může popraskat i ten.

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice