hezký den přeji, chtěl bych se zeptat na ideální zůsob zateplení stropů (tepelně odizolovat přízemí od 1.patra, kde jsou místnosti které v zimě skoro nevyužíváme, teplota v nich nikdy neklesne pod 5°C) u rodiného domku Okál (dřevostavba). uvažoval jsem o instalaci alespoň 5cm polystyrenu na stropy v přízemí v podhledu ze sadrokartonu. předem moc děkuji jan klimeš

Odpověď

Pokud teplota vzduchu v horních nevytápěných místnostech je nižší než 10°C, pak se jedná z hlediska normy o prostor částečně vytápěný.

Je to dané tím, že rozdíl teplot mezi vytápěným prostorem v přízemí (průměrná teplota 20°C) a nevytápěným nebo občasně vytápěným prostorem patra (<10°C) je větší než 10°C. Pokud jde o zateplení takovéto stropní konstrukce, pak by návrh tloušťky tepelné izolace měl vyjít z požadavků současné platné ČSN 73 0540-2. Tato norma stanovuje požadované a doporučené hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé konstrukce, nejen vnější ale i vnitřní. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Pro strop a stěnu vnitřní z vytápěného k částečně vytápěnému prostoru je požadovaná hodnota U 0,75 (W/m2.K) a doporučená hodnota součinitele prostupu tepla U je 0,50 (W/m2.K).

Prakticky to znamená, že pro naplnění minimálního požadavku normy by tloušťka tepelné izolace z materiálu na bázi polystyrénu (součinitel tepelné vodivosti λ cca 0,042 W/m.K) měla být cca 6 cm, pro doporučení cca 9 cm. Do výpočtu celkové tepelné izolace se však započítávají i ostatní vrstvy skladby stropu. U montovaného typového domu Okál je to konstrukce stropu, neznáme však nyní přesnou skladbu. Lze však odhadnout, že Vámi plánovaných 5 cm EPS v konstrukci podhledu pro splnění požadavku normy bezpečně postačí. Pokud by se uvažovalo o skutečně dlouhodobé nevyužívání patra, doporučil bych tloušťku izolace zvýšit na 8 cm. Je nutné si uvědomit i to, že po vložení izolace se vnitřní teplota v patře sníží, neboť v současném stavu přízemí „dotuje teplem“ prostupujícím málo izolující konstrukcí 1.patro. Doporučuji pak rovněž sledovat především obvodové konstrukce patra z hlediska případné tvorby kondenzace vlhkosti a výskytu plísní.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Klimeši, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice