Dobrý den,potřebujeme poradit ze zateplením stropu nad bytem-půdní prostor.Strp je omitka,rabicové plet.nabite na deskach.Mezi tramy je zasyp z pemzy,pak 5cm izol.+ 30cmfoukana izol.izolux.Přes zimu došlo na bednění celé střechy k velké vrstvě námrazy,při oteplení tekla voda i do izolace,vznikla obrovska vlhkost.Doporučili nám izolaci i pemzu odstranit.na desky položit tenkou vrstvu izolace(trčí z desek špičky hřebíku)na to parotěsnou zábr.(jedině do U,jinak to nepůjde),mezi trámy i nad dát izolaci 30cm.Přikrýt paropropustnou folií.V místě pochozu udělat bednění.Bude to dobré?Budu ráda za váš názor a radu. Děkuji

Odpověď

Tím, že do stávající tepelné izolace z pemzy a z foukané izolace Izolux zateklo větší množství vody ztratila tato konstrukce tepelně izolační vlastnosti a je proto nepoužitelná. Nezbývá než ji odstranit a instalovat izolaci novou. Doporučená vrstva izolace na prknech stropu má zřejmě za úkol překrýt vyčnívající hroty hřebíků tak, aby nedošlo k narušení následně položené parotěsné zábrany. Tato musí být položena tak, aby byla v celé ploše těsná a zabránila pronikání vodní páry do izolace. Na tuto folii pak položit mezi trámy novou izolační vrstvu. Tepelná izolace by měla být i nad trámy. Jako izolační materiál je možno použít opět foukanou izolaci na bázi celulózy (Izolux, Climatizer Plus, Izocel) případně foukanou izolaci na bázi minerálních vláken Magmarelax. Možné by bylo i použití minerální vaty položené mezi trámy. Horní plocha trámů by měla být rovněž překryta vrstvou tepelné izolace.

K zakrytí je možno použít paropropustnou folii, nebo izolaci překrýt prkny s mezerami tak, aby bylo možné její odvětrávání, aby ve vrstvě izolace nedocházelo ke kondenzaci vodní páry.

Navržené řešení těmto požadavkům odpovídá.

U koupelny by bylo vhodné vyřešit její odvětrávání, aby nedocházelo ke srážení vody na stěnách a jejímu pronikání do stavební konstrukce.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na zateplení stropu nad bytem uvádím:

Energy Centre České Budějovice