dobrý den
potřebuji zateplit mamince strop ze strany půdy. Strop je nabitý Heraklit na sbíjené vazníky, uvnitř omítka. Nyní je tam ještě zbytek izolace, cca 3cm. Jakou skladbu doporučujete a jaký materál.

Děkuji Jirout

Odpověď

Jedná se o nepochůzný strop v půdní konstrukci tvořené vazníky.

Pokud bude v části půdy potřeba chodit, bude to možno řešit lávkou, tepelnou izolaci tedy budete pokládat shora na heraklit. Její tloušťka vychází z doporučení současné platné normy ČSN 73 0540-2 Tepelně technické vlastnosti budov - požadavky ve znění z října 2011. Zohlednit by se mělo, zda má dům dosáhnout nízkoenergetických parametrů.

Norma rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od tepelného odporu R, kde je to naopak).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop pod nevytápěnou půdou 0,30 a doporučená je 0,20 (W/m2.K). Pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu výstavbu je U 0,15 až 0,10 (W/m2.K).
Z uvedeného plyne, že pro dobré tepelně izolační vlastnosti by bylo vhodné dostat se pod hodnotu 0,20. To bude odpovídat cca 30 cm tepelné izolace.

Jako izolaci je vhodné použít paropropustné rohože nebo desky z minerální vaty nebo kamenné vlny (Orsil, Rockwool, Ursa) volně položené na provedený strop. Tento materiál má optimální difúzní vlastnosti z hlediska prostupu vodní páry. Skladba se nesmí shora uzavírat folií, která by působila jako parozábrana a mohlo by docházet ke kondenzaci v izolaci. Spodní skladba stropu totiž neobsahuje parozábranu a dochází k určitému prostupu vodních par do konstrukce. Vodním parám z interiéru, které prochází stropem, je nutno umožnit volný odchod, nutno zajistit i odvětrání půdy.
Nevhodné jsou materiály s vysokým difúzním odporem, například polystyren.

Mimo izolací vláknitých je možno použít i jiné vhodné materiály, například buničitou foukanou izolaci Climatizer, izolace z dřevité vlny, ovčí vlny apod. Tloušťku izolace pro různé materiály je pak potřeba stanovit dle konkrétní tepelné vodivosti λ. Vzhledem ke zmíněným normovým doporučením je potřeba počítat s minimálně 30 cm tepelné izolace. Nutno je zamyslet se nad řešením možných tepelných mostů.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice