Prosím o radu, jak zateplit strop, který je tvořen pochůzným betonem. Nad stropem nezateplená a nevytápěná půda, sedlová střecha z plechých šablon, nezateplené štíty. Lze jen položit URSA nebo něco podobného? Děkuji. IJ

Odpověď

Tepelné izolace má zabránit ztrátám tepla stavební konstrukcí do okolního prostoru a zároveň má umožňovat prostup vodní páry z vytápěného prostoru do okolí. Betonová vrstva na půdě klade prostupu par velký odpor, který není vhodné dále zvětšovat použitím teplené izolace v podobě polystyrénových desek nebo desek z obdobných materiálů. Jako vhodné se proto jeví rohože z minerální případně skelné vlny. Volba jejich tloušťky závisí na požadovaných vlastnostech tepelné izolace.

Tepelně-izolační vlastnosti stropu pod nevytápěnou půdou a střechou bez tepelné izolace by měly vyhovovat normě ČSN 73 0540-2 (2011), která požaduje dosažení součinitele prostupu tepla U = 0,30 W/m2.K, pro běžné budovy doporučuje 0,20 W/m2.K a pro pasivní budovy doporučuje 0,15 – 0,10 W/m2.K.

Protože není uvedena skladba jednotlivých částí stropu a tepelně-izolační vlastnosti samotné betonové vrstvy jsou nevýznamné, je možno jako izolaci navrhnout tak, aby sama splňovala požadavky normy. Z výrobků URSA na př. minerální vlnu URSA SF 32 tloušťky 160 m s tepelným odporem R = 5 m2K/W. Při použití tloušťky. 160 mm by bylo dosaženo součinitele prostupu tepla U = 0,20 W/m2.K, tj. hodnoty doporučené pro běžné domy. Případně je možno použít minerální vlnu URSA označenou SF 35, při které by při shodné tloušťce 160 mm bylo dosaženo součinitele U = 0,21 W/m2.K, tj. hodnoty blížící se hodnotě doporučené.

Aby zůstala půda pochozí, je možno na vrstvě izolace vytvořit lávky z prken.
Stejným způsobem je možno použít i obdobné izolační materiály na bázi minerálních vláken, např. Rockwool, Izover a další.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz

Energy Centre České Budějovice