Zatepleni stropu koupelny..Dobrý den, chtěl bych zateplit strop v koupelne ze vnitř(z vnější strany je pouze balkon pokrytý ipou) a rád bych se zeptal jestli existuje jinačí možnost zateplení než použití sádrokartonu s vatou? Větrání v koupelně je pouze oknem.

Odpověď

Z hlediska tepelné ochrany se jedná o plochou střechu, která by měla být opravdu dobře zateplena.
Při návrhu dodatečného zateplení střešní konstrukce se vychází z požadavků současné platné normy ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky. Ta stanovuje tři hodnoty pro stanovení tepelné izolace – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou výstavbu. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro plochou střechu 0,24 a doporučená je 0,16 (W/m2.K). Pro nízkoenergetickou výstavbu je U 0,15 až 0,10 (W/m2.K).

Doporučené zateplení takové konstrukce je z vnější strany. To znamená jinak vyřešit podlahu balkónu. Problém bude v tom, že se zde nevejde dostatečná tloušťka tepelné izolace. Dosažení doporučené hodnoty dle ČSN totiž znamená použít minimálně 24 cm souvislé tepelné izolace bez tepelných mostů na bázi EPS, pokud by se jednalo o XPS, který má nižší tepelnou vodivost, tak minimálně 20 cm. Potřebná tloušťka se musí upřesnit dle materiálu a jeho tepelné vodivost λ (W/m.K).

Pokud se bude strop zateplovat zevnitř nad vloženým SDK podhledem, je zde značné riziko kondenzace vodní páry v konstrukci. Kromě toho bude velmi obtížné zajistit tepelnou izolací míst s rizikem tepelných mostů. To se musí řešit na místě v jednotlivých detailech.
Pokud bude provedeno zateplení zespodu s minerální vatou, je nutné velmi dobré a kvalitní provedení parozábrany, tj. vzduchotěsnost ve všech spojích a v návaznostech na okolní zdi. O správném provádění parozábran je více zmíněno v jiných odpovědích v poradně.

Jiná možnost je. Například lepením izolantu na strop s provedením stěrkové omítky. Nabízejí se například izolační desky na minerální bázi Pura. Informace naleznete na www.redstone.cz. Firma nabízí i výpočet kondenzace a odborné provedení postupu. Svépomocně ze použít EPS v kombinaci s omítaným heraklitem, ale s upozorněním na nutnost řešení tepelných mostů.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice