Dotaz: Dobrý den, prosím o radu jakou izolaci použít pro zateplení stropu místnosti zespodu, tedy snížením podhledu. Jde o nevytápěnou místnost v přízemí starého cihlového rodinného domu používanou jako spíž. Nad spíží je koupelna ve které je v zimě od spodu chlad. Strop nad spíží je tvořen odspodu těmito vrstvami:omítka, palach,dřevěné desky, výplň škvárou mezi trámy, dřevěné desky, betonový potěr, dlažba. Lze použít izolaci polystyrelem?
Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpověď

Zateplení stropu pod koupelnou by bylo možno provést náhradou škváry mezi trámy, např. foukanou nebo minerální izolací. Tato úprava by si ale vyžádala rozebrání celého stropu ze spodní strany a po doplnění izolace opětovné sestavení..

Tuto možnost považuji za zbytečně pracnou a dal bych proto přednost Vámi zmíněnému doplnění izolace snížením podhledu.

K zateplení stropu nevytápěné místnosti snížením podhledu lze použít jak polystyren, tak minerální vlnu o síle cca 12 cm a více. Tepelnou izolaci pak překrýt vhodným podhledem.

Nepříjemný pocit ze studené podlahy v koupelně je možno odstranit po provedení tepelné izolace instalací sálavého topidla do koupelny, např. elektrického infrazářiče, zapínaného vždy krátkou dobu před použitím koupelny.

S přátelským pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den, pane Myslíne, děkuji za zájem o naše poradenství a za Váš dotaz, ke kterému uvádím následující:

Energy Centre České Budějovice