Dotaz:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak mám postupovat při zateplování prkenného stropu pod neobývanou půdou. Měl jsem v plánu paropropustnou fólii, pak vrstvu rockwoolu, pak paronepropustnou fólii a na to palubky. Nevím, zda je tato skladba vhodná. Část stropu je také nad kamny, ve kterých se běžně topí, a s tím si nevím vůbec rady.
Děkuji za radu.

Odpověď

Zateplení stropu pod nevytápěnou půdou by mělo v první řadě vyhovět z hlediska požadavků ČSN na zateplení.

Současná platná norma ČSN 73 0540-2 stanovuje dvě hodnoty pro návrh tloušťky tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop pod nevytápěnou půdou se střechou bez tepelné izolace 0,30 a doporučená 0,20 (W/m2.K). Potřebnou tloušťku dodatečné izolace o součiniteli tepelné vodivosti λ kolem 0,045 W / m.K lze stanovit na 20 až 24 cm, ovšem bez uvažování vlivu trámů (zhoršení v důsledku cca 3x větší tepelné vodivosti), tedy vrstva izolace musí být o něco větší. Stanovení tloušťky izolace tedy závisí i na konstrukčním řešení stropu, výšce trámů a jejich vzdálenosti.

Hlavní podmínkou je, aby nad tepelnou izolací nebyla paronepropustná vrstva. Podlaha půdy musí být tedy dobře paropropustná aby skladbu stropu shora difúzně neuzavřela. Proto není vhodný například polystyrén v deskách. Vhodné jsou rohože nebo desky z minerální vaty nebo i kamenné vlny (např. Rockwool), které mají i dobré požární vlastnosti.
Parozábrany se vždy vkládají na vnitřní líc konstrukce, například pod SDK obklad a před tepelnou izolaci. Jejich hlavní funkcí je zajistit parotěsnost, tedy to, aby vlhkost z interiéru nepronikala do tepelné izolace, kde pak vlivem nízké teploty na vnější straně v konstrukci může kondenzovat. Správné povedení těchto folií je náročné na utěsnění prostupů, slepení spojů a utěsnění návazností na okolní konstrukce. Vložení parozábrany do Vašeho stropu by tedy bylo za palubkovým podhledem. Ještě jednou zdůrazňuji nutnost pečlivého provedení, omezení perforací ve fólii apod. To je hlavní podmínkou dobré funkčnosti skladby stropu. Shora dle mého názoru není nutno již vkládat další fólii. Zmiňujete záměr vložit zde paropropustnou folii. Není to vyloučené, je nutno dobře ověřit fyzikální vlastnosti materiálu, funkcí této folie bude více méně pouze to, aby se do tepelné izolace neprášilo, případně zde nezafoukávalo. Při pečlivém provedení izolace, dobrém vyplnění všech mezer není použití této foli nutné.

Tepelnou izolaci doporučuji vložit jednak mezi trámy (tloušťka bude tedy dle výšky trámů) a další vrstvu pak nad trámy v tl. cca 10 cm. Tu je možno vložit do křížového roštu - rošt je nutno udělat příčně (omezení tepelných mostů jen na místa křížení).
Vhodným řešením je pak položení podlahy z prken volně na sraz. Mezerami mezi prkny bude konstrukce dostatečně odvětrávat. Zateplení shora lze provést i bez roštu. Používají se tuhé desky z kamenné vlny a na ně lze položit řídký rošt z prken, přes který lze zhotovit jednoduchou prkennou podlahu na sraz (nutné mezery mezi prkny), která umožní na půdě chodit.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Mikšíčku, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice