Dobrý den,
před pěti lety jsme koupili s manželem dům. Je to okál, který bohužel nemá žádné zateplení. Kompletní zateplení zvenku nás čeká až v příštím roce, ale letos před zimou ještě chceme nějakým způsobem zaizolovat střechu, respektive strop. Mezi trámy totiž nic není. Nevíme, co je vhodnější, zda vata nebo pol. drť či desky, jaké je potřeba množství konkrétních materiálů, co bude snazší svépomocí a pochopitelně i levnější.
Velice děkuji za odpověď.

Odpověď

Norma ČSN 73 0540-2 požaduje pro stropy nad vytápěnými místnostmi dosažení minimálního součinitele prostupu tepla 0,30 W/m2.K a doporučuje dosažení hodnoty 0,20 W/m2.K . Součinitel prostupu tepla se určuje výpočtem a do výpočtu jsou zahrnovány všechny vrstvy, ze kterých je konstrukce stropu složena. Provedení stropu domků Okál odpovídá době jejich výstavby , tepelně izolační vlastnosti stěn i stropů jsou velmi malé a požadavky normy proto nesplňují.

Pro vložení tepelné izolace by bylo možno využít mezery mezi trámy stropu, která zřejmě není vyplněna. Tuto mezeru by bylo možno vyplnit foukanou izolací ( Magmarelax, Climatizer Plus, případně drcený polystyrén). Provedení foukané izolace vyžaduje odpovídající strojní zařízení a nelze je proto dělat vlastními silami.

Další možností je položení rohoží minerální vlny ( Rockwool, Orsil, Ursa a pod) přímo na podlahu půdy. Položení rohoží by bylo možné provést vlastními silami. Pouze je nutno dbát na to, aby mezi rohožemi nebyly mezery. Takto vytvořenou izolaci není vhodné z horní strany zakrývat paronepropustnou folií, aby byl zajištěn odvod vodních par z konstrukce.
Stejným způsobem je možno zateplit strop i polystyrénem. Tento má ale nízkou propustnost pro vodní páry a tím se zvyšuje nebezpečí kondenzace vody v konstrukci stropu.
Potřebnou tloušťku izolace by měl určit projektant podle podrobného složení stropní konstrukce. Při zanedbání tepelně izolačních vlastností stávající konstrukce stropu, které jsou nevýznamné a při tepelné vodivosti minerálních materiálů [lambda] = 0,039 W/m.K a tloušťce 20 cm a bylo by dosaženo součinitele prostupu tepla který by se blížil hodnotě 0,20 W/m2.K, tedy hodnotě uvedenou normou doporučené. Při použití polystyrénu s tepelnou vodivostí [lambda] = 0,043 W/m.K by potřebná tloušťka byla 22 cm.

Ing. Josef Šťastný
energetický poradce ECČB

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice