Dobrý den. Máme postavený rodinný cihlový dům. Síla stěny je 450 mm. Zdění na klasickou maltu. Nyní uvažujeme obložit tento dům systémem Novabrik regular s použitím vaty o síle 40 mm. Bude toto zateplení dostačující? Za Vaši odpověď děkuji

Odpověď

Dům postavený z plných cihel na tloušťku 45 cm současným kritériím na tepelnou izolaci a úspory tepla při vytápění nevyhovuje ani zdaleka.

Návrh tloušťky dodatečného zateplení by měl vyjít z posouzení stávající stěny a normových požadavků. Ty stanovuje současná platná norma ČSN 73 0540-2. Norma rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby v případě dodatečného zateplení byla již naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).

Stávající zeď má hodnotu U v rozmezí od 1,3 do 1,5 (W/m2.K). Doporučená tloušťka dodatečného zateplení (například na bázi EPS) pak vychází dle ČSN u tohoto zdiva na 14 až 16 cm..
Důležitou věcí u zateplení staršího domu je otázka vlhkosti stávajícího zdiva. Pokud je zdivo namáhané vlhkostí ze základů, kontaktní lepené zateplovaní systémy se nedoporučují. Systém Novabrik je variantou odvětrávané fasády, kde mezi fasádním obkladem z prvků Novabrik a tepelnou izolací přiloženou na stávajícím zdivu je větraná vzduchová mezera. Jako izolace se zde používá paropropustá minerální nebo kamenná vlna (Orsil, Rockwool apod.). Tento systém lze tedy určitě doporučit.
Systém Novabrik neuvažuje ve svých typizovaných řešeních s tak velkou tloušťkou tepelné izolace, která je však pro splnění současných požadavků na úspory tepla nezbytná. Proto je potřeba uzpůsobit řešení fasádního obkladu tak, aby bylo možno vložit více tepelné izolace. Navrhované 4 cm jsou málo.

Pro dosažení dobrých energetických vlastností domu jako celku závisí nejen na obvodových stěnách. Je nutno splnit doporučené (tedy ty přísnější) hodnoty tepelné izolace i u ostatních konstrukcí tak, jak doporučuje norma. Například:
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro podlahu přilehlou k zemině je 0,45 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,30 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu lehkou je 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro strop pod nevytápěnou půdou se střechou bez tepelné izolace je 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro střechu plochou plochou a šikmou do 45° (podkroví) je 0,24 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K).
To znamená do podkroví nebo střechy vložit alespoň 30 až 35 cm tepelné izolace, do podlah kolem 16 cm, v případě podlahového topení i více, použít okna s U pod 1,2 W/m2.K, správně řešit detail u základu (tepelná izolace soklu a podzemní části), odizolovat nevytápěné místnosti uvnitř domu, správně orientovat dům ke světovým stranám apod.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Klímo, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice