Dobrý den,
bydlíme ve starším rodinném domě s dřevěnou verandou. Veranda je v zimě nevytopitelná, a tak uvažujeme o jejím zateplení. Chceme snížit počet oken, dřevěná okna a dveře nahradit plastovými a stěny bychom rádi zvenčí zateplili. Stávající stěny jsou složené ze dvou vrstev prken a mezi ně je vložená izolace ( asi skelná vata).Celková tloušťka stěn je asi 10 - 12 centimetrů. Prosím o radu, jaký materiál by byl vhodný, abychom eliminovali problém s plísněmi, vlhkostí a hnitím dřeva pod izolací.
Předem děkuji ze radu. S pozdravem M.Zajíčková

Odpověď

Možnost vytápění verandy je dána dvěma faktory.
Za prvé tepelnou ztrátou, tj. trvalou potřebou tepla pro udržení požadované vnitřní teploty. Potřebné množství tepla je ovlivněno stavebním provedením, tedy tepelně izolačními vlastnostmi obvodových stěn, oken, dveří, stropů a podlah. Snížením počtu oken a náhradou původních dřevěných (jednoduchých) oken plastovými (dvojitými) se tepelná ztráta poněkud sníží. Rozhodující vliv na snížení tepelné ztráty budou ale mít stěny, strop a podlaha. Stávající stěna z vnitřních a vnějších prken 2 x 2,5 cm a asi 5 cm skelné vaty je z hlediska tepelně izolačních vlastností obvodových stěn nevyhovující. Pro splnění požadavku závazné normy ČSN 73 0540 – 2 Tepelná ochrana budov by bylo nutno doplnit stěny cca 10 – 12 cm minerální vaty. Přesnější tloušťku by měl určit projektant, spolu s možností tepelně izolovat podlahu a strop verandy.

Za druhé tepelnou setrvačností. Tepelná setrvačnost je závislá na hmotnosti stavební konstrukce, která je u prkenných stěn velmi malá. Prakticky to znamená, že takto postavená místnost se poměrně rychle vytopí, ale při přerušení vytápění opět poměrně rychle vychladne. Trvalé užívání by proto znamenalo téměř trvalé vytápění i když při dokonalé izolaci malým výkonem.

Aby se vyloučila možnost plísní a hnití dřevěné konstrukce, je nutno pro vnější tepelnou izolaci použít materiálu s dobrou propustností pro vodní páru, tedy minerální (skelnou, čedičovou) vatu, v žádném případě ne polystyrén.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice