Dobrý den, radi by sme stavali z tehly Heluz 38 family + zateplenie. Zateplenie by sme radi z prírodných materialov -drevovláknitá doska. Prosim, je to tak možné - ako tieto materialy spolupracuju? dakujem

Odpověď

Požadavky na tepelně technické vlastnosti obvodového zdiva stanoví ČSN 7305 40-2, která požaduje dosažení minimálního součinitele prostupu tepla 0,38 W/m2.K a doporučuje dosažení hodnoty 0,25 W/m2.K. Pro cihelné bloky Heluz Family 38 je výrobcem udáván tento součinitel ve výši 0,21 W/m2.K, (bez omítek), tedy lepší než doporučuje uvedená norma. Proto jsou uvedené bloky určeny pro nízkoenergetické stavby. Dodatečným zateplením polystyrénem, minerální vatou nebo jiným tepelně izolačním materiálem se součinitel prostupu tepla dále sníží a stavba bude méně náročná na spotřebu energie na vytápění. Náklady na stavbu se ale zvýší o náklady na tepelné izolace. Obdobného efektu lze dosáhnout použitím jiných cihelných bloků, např. HELUZ Family 44 se součinitelem prostupu tepla 0,18 W/m2.K (bez omítek. Tyto stěny pak není nutno dále zateplovat dodatečnou izolací. Obdobně lze použít i jiných cihelných bloků, např. HELUZ THERMO STI 44, THERMO STI 49 a dalších. Ani tyto stěny není nutno dále zateplovat.

Dřevovláknité desky jsou konstrukčním, nikoliv tepelně izolačním materiálem. Jejich izolační vlastnosti jsou proto horší, než u materiálů určených pro tepelné izolace. Stejného výsledku jako při použití dřevovláknitých desek lze dosáhnout použitím vnější tepelně izolační omítky HELUZ Supertherm 30 mm, štukové omítky a vnitřní vápnocementové omítky 10 mm.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice