Dobrý den,



Rád bych začal řešit zateplení z velké části zrekonstruovaného starého domu. Jedná se o dům postavený z části z vepřovic/kotovice, dům je postavený na kamenných základech, ktere mají ze 3/4 zateplený sokl( 1 strana nebyla zateplená) a je odvodněn drenážemi. Spodní část zdiva se mi zdá suchá, ale podložené papírem z nějakého testování to bohužel nemám. Tloušťka stěn je cca 50cm. Uvnitř domu se nám sráží vlhkost v rozích, které mají podle mého měření jen něco málo přes 12°c, při venkovní teplotě okolo 0°c. Okna jsou 4 roky staré plastové dvojskla, strop zateplen cca 15cm minerální vata v podhledu, nad vatou dalších cca 15-20cm foukaná pěna, zaklopena pochozí vrstvou a zaizolovane zdi zeshora od podbití 20cm minerální vaty. Jedná se mi o to, jaký způsob zateplení zvolit a jak snížit vlhkost vzduchu v domě, která je teď i přes veškerou snahu přes 50%. Na co si prosím dát pozor, čemu se vyvarovat, jaký materiál mám použít? Je vhodné řešení použít fasádní EPS 100/150? Děkuji mnohokrát za odpověď a váš čas.



S pozdravem Šuráň


Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Rodinný dům je postavený z vepřovic, snad z části i z jiných cihel v tloušťce zdiva 50 cm a na kamenných základech. Z hlediska tepelné izolace stěn je to samozřejmě nedostatečné.

Problém srážení vlhkosti v rozích může souviset právě i s kamenným základem, pokud se jedná o rohy u podlahy. Samozřejmě že i po výšce vnějšího rohu bude povrchová teplota velmi nízká, což je zapříčiněno tepelnou vazbou v návaznosti kolmo na sebe navazujících stěn a jejich nedostatečné izolaci. Zhoršení lze pak zase pozorovat často u stropu, kde je další výraznější tepelný most.

Vlhkost vzduchu přes 50 % bude souviset i s těsností novějších oken z plastu. Je dobré si však uvědomit, že interiérová vlhkost z domu prochází formou vodní páry prostupem konstrukcemi jen v množství max. kolem 10%. Je to dáno difúzním odporem materiálu Převážnou část je nutno odvádět větráním. Vlhkost do 55% by u správně stavebně řešených tepelných vazeb neměla vyvolat problém kondenzace. Zároveň by však neměla být tak vysoká trvale.

Je zřejmé, že i tak bude vhodné volit takové zateplení, které prostupnost vodní páry stěnou neomezí. Pokud jde o klasické nejlevnější bílé polystyrény typu EPS 70 F, tak ty tak působí. Je jedno, zda to bude EPS s označením 100 nebo 150, jedná se o pevnostní charakteristiky, které s difúzním odporem nesouvisejí.

Pokud zdivo nevykazuje vyšší hodnoty vlhkosti jako takové, způsobené vzlínáním ze základů, lze použít i takový kontaktní způsob zateplení, který je šetrnější.

Jedná se o izolanty na bázi děrovaného a šedého EPS s reflexní vrstvou. Systémy pro tento děrovaný izolant zahrnují vždy i vysoce prodyšná lepidla a finální omítkový systém. U různých výrobců zateplovacích systémů ETICS jsou označovány například jako „OPEN“ nebo „CLIMA“ a podobně. Rozhodující jsou správné systémové komponenty a děrovaný izolant, který se svými vlastnostmi difúze neliší od zdiva. Děrované mohou být i bílé EPS 70F.

Výhodou šedého EPS je ale nižší tepelná vodivost (až 0,032 W/m.K) oproti běžnému bílému EPS 70 F (0,039 W/m.K). Tloušťka izolantu tedy může být o něco nižší

Pro stávající zdivo lze očekávat hodnotu součinitele prostupu tepla U velmi orientačně v rozmezí 0,9 až 1,25 (W/m2.K). Porovnání s požadavky současné energetické legislativy:

Normativní požadavky jsou udávány závaznou normou ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov - požadavky (10/2011). Ta stanovuje pro různé obvodové konstrukce tři kriteriální hodnoty součinitele prostupu tepla - minimální požadovanou hodnotu (prakticky se již nepoužívá), dále hodnotu doporučenou a pak doporučenou pro nízkoenergetické a pasivní domy. Platí čím menší hodnota, tím lepší izolace.

Pro obvodovou stěnu tyto hodnoty jsou:

Minimální hodnota součinitele prostupu tepla U 0,30 (W/m2.K)

Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K).

Pro nízkoenergetický standard je součinitel prostupu tepla „U“ 0,18 až 0,12 (W/m2.K).

Vidíme, že nynější hodnoty významně zaostávají za doporučenou hodnotou 0,25.

Doporučená tloušťka zateplení zdiva těchto vlastností je 14 až 16 cm izolantu na bázi běžného bílého děrovaného EPS a 12 až 14 cm v případě šedého.

Problém je kamenný sokl a proto doporučuji zateplit i ten. Zde se používají extrudované XPS v tloušťce min 10 cm, izolant by měl být zatažen pod terén.

Bezpečným způsobem zateplení vlhčích domů je pak systém provětrávané fasády s izolantem z minerální vlny.



S pozdravem


Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice

Energy Centre České Budějovice