Dotaz: Máme ve venkovní zdi pískovcové sloupy a chtěli bychom tuto zedˇ zateplit. Když jsou veliké mrazy, v bytě se nám tato zedˇ rosí. Může to zateplení ještě více zhoršit a nebo to přestane?

Odpověď

Z vašeho dotazu usuzuji, že se jedná o venkovní stěnu ze směsného materiálu, ve které jsou vestavěny zmíněné pískovcové sloupy. Použité stavební materiály mají zřejmě rozdílný součinitel tepelné vodivosti, přičemž u pískovce je podle ČSN v rozmezí od 0,93 do 1,7 W/m.K, tedy z hlediska tepelně izolačních vlastností horší než u cihelného zdiva. Tím dochází k rozdílné povrchové teplotě stěn a při větších mrazech ke kondenzaci vzdušné vlhkosti v místech, kde je nižší povrchová teplota, tedy tam, kde je ve stěnách pískovec.
Odstranění kondenzace na chladnějších místech zdí lze dosáhnout zvýšením jejich povrchové teploty. Jednou z možností jsou dodatečné tepelné izolace, umístěné na venkovní strany stěn. Zateplení stěn tedy tuto situaci nezhorší.

Tloušťku a materiál tepelné izolace je nutno zvolit podle provedení stávajících stěn, tj. podle jejich tloušťky a materiálu tak, aby bylo dosaženo požadovaného nebo doporučovaného součinitele prostupu tepla.

Výpočet potřebné tloušťky izolace a volbu izolačního materiálu provede projektant podle na místě zjištěného stavu.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den paní Petro. Děkuji Vám za zájem o naše poradenství a k Vašemu dotazu uvádím:

Energy Centre České Budějovice