Projektant mi doporucuje pro obvodove zdi RD pouzit Heluz Supertherm 36,5 cm + 15 cm tepelne izolace. Je tato varianta podle vas idealni? Jak vysoka je hodnota soucinitele prostupu tepla? Vyhovuje tato varianta i z hlediska kondenzace vlhosti?

Odpověď

Rozhodnutí o druhu zdiva je jistě obtížné. V první řadě jde o to, zda postavit jednovrstvou konstrukci bez zateplení, nebo dvojitou, tedy se zateplením.

U jednovrstvé zdi záleží na tom, z jakých tvarovek Supertherm je obvodová zeď postavená – jedná –li se o typ P + D nebo zdivo STI (superizolační), jaký je typ zdící malty a případná tepelně izolační omítková malta. U zdi se zateplením je to jinak. Zde je rozhodujícím faktorem tloušťka vlastního zateplení a ekonomické důvody pak zpravidla vedou k provedení co nejtenčí nosné části zdi, ale s důrazem na vyšší hmotnost použitých tvarovek kvůli dosažení dobré tepelné akumulace zdiva. Z hlediska statiky postačuje u běžného rodinného domu tloušťka zděné stěny z cihelných bloků 25 cm. Tím vyjde tato zeď levněji než například 36,5 cm, ušetřené peníze se „vloží“ do větší tloušťky izolace. Rovněž použití cihelného výrobku pak není již nijak zásadně výhodnější než jiný materiál, například vápenopískové bloky. Kombinace zdiva jak doporučil Váš projektant je někde mezi tím a myslím že bude o něco dražší a bude i poměrně velká tloušťka zdiva (55 cm). Avšak z hlediska tepelné izolace to je víc než dost a z hlediska kondenzace by vzhledem k navržené tloušťce izolantu problém být neměl.

Pokud jde o normové požadavky - současná platná norma ČSN 73 0540-2 stanovuje dvě hodnoty tepelné izolace - požadovanou a doporučenou. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby u novostaveb RD byla naplněna hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).

Při použití zdiva s kontaktním zateplovacím systémem s tepelnou izolací se obvodová konstrukce dle ČSN posuzuje nejen z hlediska hodnoty U, ale rovněž i na kondenzaci vodní páry v konstrukci. Ta závisí na fyzikálních vlastnostech použitých materiálů, mimo jiné i na součiniteli difuze. V případě minerální vaty se jedná o materiál o malém difuzním odporu a vlhkost může lépe odcházet z konstrukce do exteriéru. Polystyrén je naopak pro vodní páry málo propustný a tudíž se do kondenzační zóny, která je v izolantu, nedostane velké množství vody. Kondenzace je nebezpečná na rozhraní nosného zdiva a nalepeného kontaktního zateplovacího systému, kde nahromadění vlhkosti může způsobit vážné defekty. To se může stát například ve skladbě, kde je kombinováno kvalitní izolační zdivo s izolantem malé tloušťky. Kondenzaci je nutno ověřovat výpočtem. Tepelné mosty jsou zateplením poměrně dobře ošetřené.

Pokud jde o stěnu Supertherm 36,5 P+D s 15 cm polystyrénu, bude výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě 0,17 (W/m2.K), což bezpečně vyhoví doporučené hodnotě.
Použijete-li například cihly Supertherm 30 P+D s 15 cm polystyrénu, bude výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě 0,21 (W/m2.K), při tloušťce polystyrénu 18 cm to bude již 0,18 (W/m2.K) při tloušťce konstrukce 50 cm.
V případě cihel Supertherm 24 P+D s 15 cm polystyrénu, bude výsledný součinitel prostupu tepla U na hodnotě 0,24 (W/m2.K), při tloušťce polystyrénu 18 cm to bude již 0,20 (W/m2.K) při tloušťce konstrukce do 45 cm. Hodnoty jsou spočteny orientačně, ale pro porovnání jsou dostatečně vypovídající.

Ing. Jiří Veselý, poradce ECČB.

Dobrý den pane Udatný.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice