Dotaz: Dobrý den, prosím o radu, zda bude všechno v pořádku, když zateplím RD,
který je postaven s kerathermů 44P+D polystyrenem Tl. 10cm?Hlavně mě zajímá, jak to bude s rosným bodem, kde se bude nacházet.
Předem děkuji za odpověď

Odpověď

Jednovrstvým cihlovým systémem lze dosáhnout velice dobrých tepelně technických parametrů obvodového zdiva, nicméně je zde omezení, které je dáno izolačními vlastnostmi zděných cihlových materiálů a přijatelnou tloušťkou zdiva.

Vlastnosti konstrukce z hlediska tepelné izolace se hodnotí fyzikální veličinou součinitele prostupu tepla. Současná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu těžkou je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby při návrhu staveb byly naplněny hodnoty doporučené.
Tato norma dále stanovuje i další požadavky, mimo jiné i na kondenzaci vodní páry v konstrukci. Ta se má ověřovat výpočtem, jehož metodika je rovněž předpisy dána.

Pokud jde o tepelnou izolaci – nejlepší systémy jednovrstvého zdění, které jsou určené pro zdivo bez dalšího zateplení, dosahují hodnot U na doporučené úrovni, tedy kolem 0,25 (W/m2.K). Jedná se například o Porotherm 44 SI, Supertherm 44 STI, Porotherm 36,5 Ti. Výstavba z těchto systémů je poměrně náročná, neboť je nutno dodržet řadu zásad a technologickou kázeň. Výsledný součinitel prostupu tepla U (W/m2.K) zdiva z tohoto typu cihlových bloků záleží nejen na konkrétním typu cihlové tvarovky (hmotnost a pevnostní parametry), tloušťce zdiva, ale i na druhu zdící a omítkové malty, kterou použijete. Významnou roli hraje především tepelně izolační zdící malta. Tepelně izolační omítka nemá již tak významný vliv, její aplikací se nic nepokazí, jde spíše o její cenu. Technické parametry různých systémů je nutno pečlivě porovnat na základě údajů v technických listech výrobců.
Důležité je především řešení detailů a tepelných mostů, které celkový výsledek tepelné izolace domu mohou dost zhoršit. Například Wienerberger se touto problematikou poměrně široce zabývá a má k dispozici technický materiál s příklady a detaily řešení tepelných mostů a vypočtenými grafy teplotních polí – jistě lze u výrobce brožuru získat, je poučná.

Pro zdivo Keratherm 44 P+D udává výrobce na internetu hodnotu tepelné izolace odpovídající U kolem 0,30 (W/m2.K), což je mezi požadavkem a doporučením. Je teď na Vás, zda se rozhodnete zdivo ještě zateplit. Po zateplení 10 cm EPS bude tato hodnota na úrovni 0,17 (W/m2.K), takže z hlediska tepelné izolace se přiblíží parametrům nízkoenergetického domu. Ovšem za cenu velké tloušťky konstrukce. Obvykle se při použití tohoto typu zdiva již další zateplení nedoporučuje, jedná se o zdivo určené pro jednovrstvé zdění. Výhodou konstrukce jsou kromě dobré tepelné izolace i optimální difúzní vlastnosti – zdivo dobře odvádí vlhkost. V případě zateplení tohoto zdiva tepelnou izolací z polystyrénu naopak dochází vzhledem k průběhu teplot uvnitř zdiva k riziku kondenzace na vnitřním líci polystyrénové vrstvy nebo v cihle. Tato rizika jsou větší při menší tloušťce izolantu, takže doporučení je použít alespoň oněch 10 až 12 cm. Pak se rosný bod obvykle nachází ve vnější tepelné izolaci, kde již tolik nevadí. Důležitá je však bilance zkondenzované vody. Jistě ideální je, pokud ke kondenzaci nedochází vůbec. To je však potřeba ověřit výpočtem. Možno se například obrátit na techniky výrobců certifikovaných zateplovacích systémů.

Doporučil bych tedy uvážit, jakým způsobem jsou nyní na Vaší stavbě řešené tepelné mosty a použití izolantu ještě zvážit i z tohoto hlediska. Výhodou je, že dodatečné zateplení je možno provést i později, pokud bude stavba na to nyní připravena (přesahy střech apod.). Je však potřeba vzít do úvahy i dimenze otopné soustavy a především i celkovou energetickou bilanci domu z hlediska tepelných ztrát všech ohraničujících konstrukcí. V tom Vám pomůže projektant ÚT, který tepelnou ztrátu počítal a může z výpočtu zjistit, o kolik po zateplení na nákladech vytápění ušetříte a zda nyní bude investice do zateplení mít nějakou logickou návratnost.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den pane Lokaji, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice