Dobrý den,
Budeme stavět RD. Zvažujeme, že obvodové zdivo bude ze železobetonu + zateplení. Nikde jsem ale nenašel slušný článek, kde bychom našli kritiku tohoto systému.
Můžete mi, prosím, pomoci získat konstruktivní informace k tomuto tématu?
Děkuji velice.
JK

Odpověď Dobrý den, děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Z hlediska zateplení, resp. aplikace vnějšího zateplovacího kontaktního systému (ETICS) se nejedná o nic neobvyklého.

Je však potřeba řešit několik věcí, především statiku systému, tepelně technické vlastnosti, požární požadavky, akustiku a možná další.

Pokud jde o statiku - v podmínkách ČR se obvykle navrhují zateplovací systémy jako kotvené. To znamená, že na účinky sání větru se vychází z posouzení kotev a výsledkem je stanovení počtu kotev v závislosti na větrové oblasti, kategorie terénu, podkladu kam se kotví a typu izolantu a hmoždinky. V případě železového betonu lze narazit na nevůli provedení potřebného množství otvorů. Pokud by se jednalo o systém pouze lepený, je to řešení málo obvyklé a naráží na neochotu statiků vypracovat takový statický posudek na navržený ETICS, který by pouze lepení umožnil. Na druhou stranu je beton jako podklad velmi dobrý na stabilitu hmoždinky proti vytažení. Ta se ostatně pro konkrétní pozici stanovuje výtažnou zkouškou (zcela obvyklé a nutné u větších staveb). Vzhledem k tomu, že tloušťka tepelných izolací se zvyšuje, tedy je i vyšší plošná hmotnost, nelze se patrně kotvení vyhnout

Tloušťka souvisí s tepelně izolačními vlastnostmi. Jsou různé druhy izolačních materiálů používaných do ETICS, z nichž nejobvyklejší je polystyrén. Zde je potřeba vědět, jaký je projektový záměr z hlediska energetické výkonnosti budovy. Od roku 2020 se zpřísňují požadavky i pro rodinné domy a je potřeba splnit parametry charakterizující stavbu jako budovu s téměř nulovou spotřebou energie. To říká vyhláška o energetické náročnosti budov č.78/2013 Sb. Normativní požadavky jsou pak udávány závaznou normou ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov - požadavky (10/2011). Ta stanovuje pro různé obvodové konstrukce tři kriteriální hodnoty součinitele prostupu tepla - minimální požadovanou hodnotu (prakticky se již nepoužívá), dále hodnotu doporučenou a pak doporučenou pro nízkoenergetické a pasivní domy. Platí čím menší hodnota, tím lepší izolace.

Pro obvodovou stěnu tyto hodnoty jsou:

Minimální hodnota součinitele prostupu tepla U 0,30 (W/m2.K)

Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K).

Pro nízkoenergetický standard je součinitel prostupu tepla „U“ 0,18 až 0,12 (W/m2.K).

Pro lepší (pasivní) standard by na ŽB stěnu bylo zapotřebí alespoň 30 cm běžného EPS 70F. Při použití šedého EPS pak při 20 cm lze dosáhnout U kolem 0,18 (W/m2.K).

U velkých tlouštěk izolantu z EPS, který je hořlavý (třída reakce na oheň F), pak nastává problém s požárním posouzením, kdy je nutno od cca 20 cm EPS již počítat s výhřevností materiálu a velmi narůstajícím požárním odstupem. To může přinést komplikaci v menších parcelách a je nutno pak volit jiný a nehořlavý izolant.

Poněkud méně známá je problematika vlivu kontaktního systému ETICS na vzduchovou neprůzvučnost konstrukce. V případě betonu nebo železového betonu se může v návrhu projektové dokumentace počítat s dobrými akustickými vlastnostmi masivní hmotné konstrukce. Požadavky na zvukovou izolaci obvodového pláště udává ČSN 73 0532 Akustika - Ochrana proti hluku v budovách a posuzování akustických vlastností stavebních výrobků – Požadavky. Ovlivnění, v daném případě snížení vzduchové neprůzvučnosti Rw, může být až několik ( -2 až -7) dB. Problematika například zmiňována v článku - https://www.imaterialy.cz/rubriky/legislativa/nove-parametry-pro-navrhovani-etics.

Z uvedeného vyplývá, že pro komplexní návrh zateplovacího souvrství je potřeba vycházet z řady požadavků různých předpisů. Měla by to řešit projektová dokumentace, tedy definovat, jak jednotlivé předpisy rámcový projektový návrh splňuje.

Ing. Jiří Veselý, energetický poradce Energy Centre České Budějovice
Energy Centre České Budějovice