Obvodové zdivo pre rodinný dom. Prajem dobrý deň. Budúceho roku by som chcel rozbehnúť výstavbu rodinného domu. Obvodové zdivo chcem stavať z cihel Heluz. Neviem či stavať z Heluz 44 STI,SI..., a nezatepľovať, alebo stavať z heluz 30 STI,.... a zatepliť. Zatepliť by som chcel ekolog. materiálom a to minerálnou vatou alebo kamennou vlnou. Môžete mi uviesť zopár dobrých nápadov:)Ja som uviedol iba príklady. Dík Jano ze Slovenska. Chcel by som sa priblížiť hlavne U = 0,25 W/m.K

Odpověď

Vyzdít obvodovou zeď tak, aby splňovala současné normové požadavky z hlediska tepelné izolace je možné i bez dodatečného zateplení. Se zateplením se zpravidla dosahuje o něco lepších hodnot při celkové menší tloušťce konstrukce a zároveň je výhodou lepší ošetření tepelných mostů.

Současná platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor). Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby u novostaveb RD byla naplněna hodnota doporučená, tedy alespoň 0,25 (W/m2.K). U domů nízkolenergetických a pasivních se však jde na hodnoty U až 0,10 (W/m2.K).

Doporučených parametrů lze dosáhnout jednovrstvým cihlovým systémem a to jak v případě cihel Heluz i Porotherm s označením Thermo STI nebo SI (superizolační), případně Ti nebo Family, kde udávají výrobci cihel hodnoty součinitele prostupu tepla i pod 0,25 (W/m2.K). Hodnota U tedy splňuje nejen požadavek současné platné normy ČSN 73 0540-2, ale s určitou rezervou i doporučení. V případě cihel systémů SI a STI se předpokládá tepelně izolační zdící malta a aplikace tepelně izolační omítky, obvykle v tl. 3 cm. Použít lze i přesné cihly na lepidlo. U některých výrobků je U i pod 0,20 (W/m2.K) – viz. technické parametry jednotlivých výrobků. Při použití tohoto typu zdiva se již další zateplení nedoporučuje, jedná se o zdivo určené pro jednovrstvé zdění. Výhodou jednovrstvé konstrukce jsou kromě vysoké tepelné izolace i optimální difúzní vlastnosti – zdivo dobře odvádí vlhkost. V případě zateplení tohoto zdiva tepelnou izolací naopak dochází vzhledem k průběhu teplot uvnitř zdiva k riziku kondenzace na vnitřním líci polystyrénové vrstvy a proto se již nedoporučuje. Toto zdivo již není vhodné pro nízkoenergetické a pasivní domy, kde se volí konstrukce se zateplením.

Při volbě zdiva se zateplením se totiž z ekonomických důvodů a důvodů celkové tloušťky obvodové stěny preferuje co nejtenčí nosná zeď (kolem 20 cm) a přidává se na tepelné izolaci (20 a více cm). Nosná stěna se volí hmotná, zpravidla z betonových nebo vápenopískových tvárnic. Z toho pohledu je pak nosná stěna 44 cm nadbytečná. Hmotná stěna pak má vysokou schopnost akumulace tepla a dobré akustické vlastnosti. Fasádní zateplení ale umožní dobré řešení všech tepelných mostů – okenní překlady, okenní ostění, věnce v uložení stropů a pozednic včetně zateplení soklové a základové části. Detaily je nutné dodržet typové, vyvinuté v systému – zde by měl výrobce ručit za to, že tepelné mosty jsou dobře řešené a nebude docházet ke kondenzacím v konstrukci. Příklady naleznete třeba u systému KM BETA SENDWIX. V podkladech výrobce jsou hodnoty U a příklady skladeb s detaily.

Pro dosažení dobrých energetických vlastností domu jako celku nezávisí jen na obvodových stěnách. Je nutno splnit doporučené (tedy ty přísnější) hodnoty tepelné izolace i u ostatních konstrukcí tak, jak doporučuje norma.
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro podlahu přilehlou k zemině je 0,45 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,30 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu těžkou je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu lehkou je 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro strop pod nevytápěnou půdou se střechou bez tepelné izolace je 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K).
Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro střechu plochou plochou a šikmou do 45° (podkroví) je 0,24 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K).
Opět vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby při návrhu staveb byly naplněny hodnoty doporučené.
To znamená do podkroví nebo střechy vložit alespoň 30 cm tepelné izolace (lze i více, například u NED a pasivních se tloušťka izolace pohybuje kolem 40 až 50 cm), do podlah kolem 14 cm, v případě podlahového topení i více, použít okna s U pod 1,1 W/m2.K, správně řešit detail u základu, odizolovat nevytápěné místnosti uvnitř domu, správně orientovat dům ke světovým stranám apod.

Dobrý den pane Korenko, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice