Dobrý den, v současné době zateplujeme zděný cihlový domek u Prahy, ale bojujeme s venkovní teplotou. Vzhledem k inverzi se nevyšplhá ani přes den na uspokojiou výši. Je nějaké omezení co se týče venkovní teploty na prováděné práce - tj. připevňování polystyrenových desek a jejich natahování lepidlem a perlinkou?
Mám obavy, že při tomto počasí to do zimy nezvládneme dodělat. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď

Pro provádění vnějších kontaktních zateplovacích systému ETICS platí obecně technické podmínky.

Ty udávají pro zpracování a aplikace teplotu vzduchu a podkladu nejběžněji používaných materiálů od různých výrobců vždy nad 5°C.

K dispozici jsou materiály, které lze za určitých podmínek aplikovat při nižších teplotách. Jedná se například o lepící a stěrkovou hmotu weber.therm elastik Z s teplotami aplikace od +1°C do +15°C. Výrobce je WEBER. Vždy je nutno podrobně prostudovat popis podmínek v technickém listu, jsou tam omezení na vlhkost vzduchu a dobu, po kterou nesmí teplota poklesnout pod danou hranici.

Obdobně to platí pro lepící a stěrkovou hmotu weber.therm mínus 7 s teplotami aplikace pro základní vrstvu od -7°C do +10°C, pro lepení izolantu teploty pokladu a vzduchu od 0°C do +10°C, zase s určitými pravidly pro vlhkost vzduchu a teplotou v následných dnech po aplikaci.

Obdobné materiály budou asi mít i jiní výrobci. Je potřeba se dohodnout s dodavatelem a teploty během provádění hlídat.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice