Dobrý den,potřeboval bych poradit s výběrem zavesneho plynoveho kotle do naší novostavby.Jedna se o nizkoenergeticky RD z palenych cihel heluz40sti na pěnu s dodatečným zateplenim 12cm polystyren,tomu odpovídá i izolace střechy,30cm,podlahy a okna.Je to přízemní dům s obytnym podkrovim o půdorysu 76m ctv.,celková užitná plocha 112m ctv..Budeme mít v obou podlazich teplovodni podl.vytápění a dvě koupelny plus drez v kuchyni.V projektu máme plánován kondenzacni plyn.kotel .Chtěli by jsme kotel zavesny a zřejmě s vestavěným nerez zasobnikem na teplou vodu.Chtěli by jsme ale poradit jaký přesně zvolit.Vypočítaný výkon dle projektu je do 24kw turbo,snad bude dostačující.Jde nám hlavně o hospodarnost kotle jako takového a optimální ohřev TV aby zvládl zasobit více odbernych míst.Stačil by i klasický plyn.kotel se zasobnikem,nebo je lepší opravdu ten kondenzacni a dále je potřeba a hospodarnejsi zmíněný vestavěný zásobník na vodu a nebo by stačil prutokovy?Vím,moc otázek,ale stavíme poprvé a s vytapenim na plyn a jeho hospodárnosti nemáme zkušenosti.Cenovou relaci by jsme nejradeji viděli max.do 35000kc.Jde nám hlavně o co nejhospodarnejsi provoz.Vím že naše finanční představa je trochu malá,alespoň co jsem koukal,ale třeba jste schopni poradit vhodný kotel.Děkuji Hrdina

Odpověď

V současné době je na trhu více výrobců a více kotlů, které by splňovaly Vaše požadavky. Protože požadavkem je i volba kotle podle způsobu přípravy teplé vody, je nutno uvážit mezi ohřevem průtočným a zásobníkovým. Za hospodárnější se považuje zásobníkový způsob, protože v letním období postačuje nahřátí obsahu zásobníku 1 x až 2 x denně, zatímco při průtočném způsobu je kotel uváděn do provozu vždy, když je teplá voda odebírána. Některé z kotlů mají zásobník přímo vestavěn, některé jsou provozovány s externím zásobníkem vyššího objemu, který je umístěn mimo kotel. Většina kotlů je vyráběna a dodávána v kondenzačním provedení, které je při provozu hospodárnější. Kondenzační způsob provozu také lépe odpovídá požadavkům na teplotu otopné vody potřebnou pro podlahové topení. Způsob ohřevu vody pro užitkové účely je nutno zvolit v závislosti na její potřebě. Při vyšších jednorázových množstvích je výhodnější používat zásobníkový systém.

Z nejznámějších výrobců kotlů lze uvést kotle od výrobců:
Porotherm TIGER 24 KTV s výkonem 24 kW, turbo s průtočným ohřevem 12 l/min
Porotherm TIGER 24 KTZ s výkonem 24 kW, turbo s vestavěným zásobníkem 45 l
Dakon IPSE 24 CT s výkonem 24 kW turbo s průtočným ohřevem 20,8 l/min
THERM 23 turbo s výkonem 24 kW turbo s průtočným ohřevem 9,8 l/min
THERM 28 KDC s výkonem 26 kW turbo kondenzační s průtočným ohřevem 12,5 l/min.
Bližší technické údaje jsou na internetových stránkách, případně v propagačních materiálech jednotlivých výrobců. Tam bývají také uvedeny současné ceny, které se průběžně mění a proto je nelze uvést.

Dále předpokládám, že návrh otopné soustavy a tím i volbu kotle zpracovával kvalifikovaný projektant, který uvážil všechny okolnosti a v projektu doporučil řešení, které bude pro vás nejvýhodnější.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na volbu plynového kotle uvádím:

Energy Centre České Budějovice