Dobrý den,Chtěla bych poradit ohledně zdicího materiálu na RD.Chtěli bychom stavět z Porothermu 40+zateplení nebo Porotherm 36,5 a nebo IZOBLOK.Co bude lepší volba.Který s těchto produktu je uspornější?A jestli Porotherm 40 tak jak široké zateplení polystyrenem nebo min.vatou???Děkuji

Odpověď

Požadavek na tepelně-izolační vlastnosti obvodových stěn jsou stanoveny v normě ČSN 7305 40-2, která byla v říjnu 2011 upravena. Současně platné požadavky jsou vyjádřeny jako součinitel prostupu tepla U, jehož jednotkou je W/m2.K. Uvedená norma požaduje pro obvodové stěny hodnotu 0,30 W/m2.K, pro těžké stěny doporučuje 0,25 W/m2.K a pro pasivní domy 0,18 až 0,12 W/m2.K. Nižší hodnota znamená lepší tepelně –izolační vlastnosti a tím nižší spotřebu energie na vytápění.

Vámi uvedené tvárnice Porotherm 40 P+D mají uvedený součinitel 0,41 a tvárnice 36,5 P+D pouze 0,44( bez omítek). Aby uvedené tvárnice vyhověly požadavkům normy, bylo by nutno obvodové stěny doplnit dodatečnou tepelnou izolací polystyrénem nebo minerální vlnou.
Výrobce však v současné době vyrábí tvárnice splňující požadavek novelizované normy označované jako superizolační Si. Jsou to např. tvárnice 44 Si se součinitelem prostupu tepla 0,24 W/m2.K. Tyto tvárnice splňují normou doporučenou hodnotu a není je nutno zateplovat dodatečnou tepelnou izolací.

Při použití tvárnic 40 P+D by pro dosažení požadované hodnoty součinitele prostupu tepla byla nutná dodatečná izolace polystyrénem o tloušťce cca 8 cm s hodnotou U = 0,24 W/m2.K; pro tvárnice 36,5 P+D pak o tloušťce 9 cm s hodnotou U = 0,23 W/m2.K. Uvedené hodnoty jsou přibližné a závisejí na vlastnostech použitého polystyrénu. Jsou uvedeny bez omítek, které mohou výslednou hodnotu dále zlepšit. Při použití minerální vaty by byly potřebné tloušťky izolace přibližně stejné.
Z hlediska pracnosti a nákladů na montáž se jeví výhodnější použití tvárnic, které splňují požadavky samy o sobě bez dodatečných izolací.

Ing. Jaroslav Winkler,
energetický poradce ECČB

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice