Dotaz:

Dobrý den paní doktorko,
prosím o radu ve věci plotu - zdi na hranici se sousedním pozemkem.
Soused si postavil na hranici pozemku plot - zeď dlouhou 6 m a vysokou 2,3 m. Zeď je zbudována z "štípaných" betonových kvádrů vylitých betonem na betonovém základě hlubokém min. 70 cm, šířka zdi je cca 20 cm. Souhlas k výstavbě dostal soused od bývalého majitele našeho RD (developera), ale pouze na délku zdi 4,5 metrů. Zeď je tedy o 1,5 m delší než měla být. Z počátku nám zeď až tak nevadila (kromě toho, že část dne stíní na naši terasu a brání výhledu z terasy do okolí - na zelesněné kopečky na horizontu...), ale je to přece náš soused...
Problém vyvstal až při přívalovém dešti. Všechny RD na ulici jsou řadovky postavené na pozemcích s mírným svahem do zahrad RD a i s bočním spádem jednotlivých pozemků. Stavební pozemky jsou v 50 m ochranném pásmu lesa.
RD nemají na zahradě (na terasách) svody dešťové vody do kanalizace, voda je svedena do trativodu a vsakuje do podloží.
Předpokládám, že projekt tedy počítal s tím, že pokud by měla přijít přívalová voda, tak by měla přes jednotlivé pozemky, od nejvýše položených k těm nejníže položeným, odtéct pryč - do žlabu zbudováného pod stavebními parcelami k odtoku srážkové vody.
Ale soused (jediný v celé řadě RD) postavil zeď, která funguje jako přehradní hráz a veškerá voda, která přiteče z výše položených pozemků zůstává u nás na terase. Dnes jen čekám, kdy bude pršet víc nebo napadne a následně rychle roztaje velké množství sněhu a voda nám vnikne do obýváku. (obývák je cca 15 cm nad úrovní terasy).
Celou věc jsme ohlásili na MěÚ, pracovníci provedli kontrolu, řekli, že je zeď skutečně delší a pokud neuvedeme nějaké "správné" námitky, tak zeď sousedovi dodatečně povolí. Dále nám sdělili, že dešťová voda není námitka, že tu si každý musí likvidovat sám na svém pozemku.
Tak jsem začal číst stavební zákon a píši i tento dotaz - prosbu o pomoc.
1. v § 111, odst.2 se uvádí, že "Stavební úřad ověří rovněž účinky budoucího užívání stavby"
Neměl by tedy Stav. úřad zohlednit fakt, že zeď bránění volnému průtoku přívalové vody a ohrožuje náš majetek ?
2. v § 129 odst 2 písm c) se říká, že lze stavbu dodatečně povolit, pokud stavebník prokáže že " není prováděna či provedena na pozemku, kde to zvláštní právní předpis zakazuje nebo omezuje"
Tedy jestliže je stavba v ochranném pásmu lesa, kde jistě právní předpis výstavbu omezuje, domnívám se správně, že tedy tuto stavbu nelze dodatečně povolit ?
3. Nepomolo by nám argumentovat ustanovením § 169 odst. 2 písm. kde se hovoří o obecných vyjímkách na výstavbu...
4. Dále Jedná se zde o plot, není daná zeď stavbou? Nemělo by se požádat o souhlas s vyjmutím zastavené plochy ze zemědělské půdy (jedná se cca o 1,2 m2 orné půdy) Pokud ano, nepomohlo by nám tím argumentovat?
Nebo existují vůbec nějaké "správné" argumenty, jak bránit své právo u MěÚ ?
Prosím pomozte, předem moc děkuji za odpověď.
Pavekovi

Odpověď

Argumentaci proti dodatečnému povolení stavby u stavebního úřadu je nutno soustředit hlavně na rozpor stavby s příslušnými předpisy, tj. se stavebním zákonem, ale nejen s ním, ale i s jeho prováděcími předpisy. Doporučuji Vám prostudovat a hledat rozpor i s těmito prováděními předpisy, kde je řada záležitostí podrobněji specifikována, Jedná se o prováděcí vyhlášky ke stavebnímu zákonu, které upravují umisťování staveb, technické podmínky provádění staveb, atd. Rovněž otázkou, zda je k dodatečnému povolení stavby potřebné vynětí ze zemědělského půdního fondu, by se měl zabývat stavební úřad, a pokud by taková podmínka byla potřebná a nebyla splněna, měl by to vzít při rozhodování v úvahu. V každém případě je třeba hlídat lhůty stanovené Vám stavebním úřadem k uplatňování námitek, a všechny námitky řádně a včas uplatnit, a dostatečně specifikovat. Je nutno počítat s tím, že jenom Váš nesouhlas, aniž by stavba odporovala předpisům, není dostatečným důvodem, proč by stavební úřad neměl stavbu povolit. Pokud stavební úřad přes Vaše námitky rozhodne o dodatečném povolení stavby kladně, je možné podat odvolání. Lze také doporučit, abyste se řádně seznámili se spisovým materiálem stavebního úřadu, tj. nahlédli do spisu vedeného stavebním úřadem a vše řádně prostudovali, např. co je uvedeno v žádosti o dodatečné povolení stavby, v přílohách žádosti, atd.

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková