Dobrý den, rekontuuji přízemní byt v dřevěném finském domku. Chci odhlučnit dřevěnný stop abych nebyl rušen a nerušil rodiče obývající vrchní byt tohoto domku. Sádrokartonový podhled je samozřejmostí, spíše potřebuji radu ohledně protihlukové (akustické) výplni, o tepelnou izolaci mi v tuto chvíli nejde. Co je nejvhodnější a nejefektivnější akustický izolant? Odpovězte mi prosím na uvedený mail. Děkuji Mocek

Odpověď

Zlepšení akustických vlastností stropu lze dosáhnout zavěšeným podhledem.

Tímto opatřením vytvoříte akusticky dvojitou konstrukci s poměrně dobrými vlastnostmi z hlediska vzduchové neprůzvučnosti. To se týká hluku, který vzniká v místnosti (řeč, televize) a dělící konstrukcí se šíří vedle nebo dolů. Zásadní nevýhodou je však nízká hmotnost stropní dřevěné konstrukce jako celku. Schopnost zvukově izolovat je úměrná hmotnosti konstrukce a u lehké dřevěné to nikdy nebude tak dokonalé.
Dále opatření nebude řešit kročejový hluk, který vzniká v horním bytě. Zde bude zlepšení vlivem podhledu jen malé. Zvýšení kročejové izolace lze dosáhnout vytvořením plovoucí podlahy, tedy kročejová izolace (např. desky z kamenné vlny Rockvool Steprock + betonová plovoucí deska nebo plovoucí deska z podlahových desek (suchá podlaha z OSB, sádrokartonových nebo Cetris desek).

K Vaší konkrétní otázce – nad sádrokarton je potřeba vložit pohltivou vrstvu z vláknitých desek nebo v roli v tloušťce cca 4 cm. Izolaci vhodnou pro použití v akustice naleznete v sortimentu výrobců minerálních izolací (Rockwool, Ursa, Orsil apod.). Jedná se v podstatě o minerální vatu. Dále omezit počet závěsů na nutné minimum a podhled provést dle postupů, které naleznete i na některých webových stránkách výrobců sádrokartonu (např. Rigips), nebo si vyžádejte podklady od technických zástupců těchto firem.

Více najdete i v jiných odpovědích v této poradně.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice