Mám platné stavební povolení vydané v roce 2001. Nyní potřebuji provést změnu stavby před jejím dokončením. Stavební úřad mi tvrdí, že změnu stavby musí udělat dle nového stavebního zákona. Pro mne je však toto nepřijatelné, neboť tímto bych přišel o možnost dostavět rozestavěnou stavbu svépomocí (jedná se o nadstavbu nebytového objektu se vznikem nové bytové jednotky)a musel bych její dostavění řešit dodavatelsky, což by mi neúnosně zvedlo náklady na provedení stavby tak, že bych ji nemohl dokončit.
Mám za to, že stavební úřad nepostupuje správně, když chci pouze změnu stávajícího, již vydaného povolení. V zamýšlené změně se jedná především o zmenšení stavby proti původnímu projektu.
Můžete mi prosím poradit, jak v tomto případě postupovat?

Odpověď

Podle mého názoru je postup stavebního úřadu správný. Řízení o změně stavby bylo zahájeno za účinnosti nového stavebního zákona 183/2006 Sb., a mělo by se tedy řídit zákonem účinným v době jeho zahájení. Pouze přechodná ustanovení zákona by mohla určit jinak, ale ta řeší pouze to, že stavby pravomocně povolené před nabytím účinnosti zákona se kolaudují podle dosavadních předpisů (§ 190 zákona).

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková